BORBA ZA SRPSKE INTERESE U VAŠINGTONU: Klaudija Teni kao peto pojačanje

V. M.

08. 03. 2021. u 07:30

KONGRESMENKA Klaudija Teni, koja se pridružila Srpskom kokusu u američkom kongresu, peto je pojačanje koje je ova grupa zastupnika naših interesa u SAD dobila za manje od mesec dana.

БОРБА ЗА СРПСКЕ ИНТЕРЕСЕ У ВАШИНГТОНУ: Клаудија Тени као пето појачање

Foto: Depositphotos/Printscreen

Srpske vlasti nadaju se da će jačanjem Srpskog kokusa uspeti da interese Srbije i srpskog naroda približe novoj vašingtonskoj administraciji u kojoj veliki uticaj imaju stari demokratski kadrovi naklonjeni Prištini i Albancima.

Tenijeva je osamdesetih godina bila jedina Amerikanka zaposlena u jugoslovenkskom Generalnom konzulatu u Njujorku. Tada su nastale njene duboke veze sa Jugoslavijom, koji je posećivala više puta. Dobro poznaje srpsku kulturu i govori naš jezik. Pre Tenijeve, na poziv ambasadora Marka Đurića, kokusu su se, između ostalih, pridružili i kongresmeni Dejvid Mekinli i Entoni Gonzales, kao i Frenk Mrvan.

Potpredsedik Skupštine i jedan od osnivača organizacije Kongres srpsko-američkog prijateljstva Vladimir Marinković kaže da kokus može biti veoma značajan za odnose dveju država ukoliko se sa njegovim članovima bude radilo na dobar način:

- Ako budemo dovoljno aktivni, oni nam mogu pomoći da unapredimo ekonomsku saradnju, da obezbedimo ostanak Američke razvojne finansijske korporacije u Beogradu ili da pridobijemo podršku uticajnih američkih političara. Važno je da u Srpskom kokusu imamo što više članova najvažnijih komiteta poput onih za spoljne poslove, naoružanje i za budžet. Treba napraviti kombinaciju novih ljudi, koji nisu opterećeni politikom starih proalbanskih kongresmena, i starijih kadrova, koji nisu u prošlosti lobirali za Albance.

Marinković objašnjava da među članovima kokusa ima zastupnika obe partije:

- Broj članova varira jer nekim kogresmenima ističe mandat, neki novi dolaze...

Trenutno ima najmanje deset članova kongresa koji zastupaju interese srpskog naroda. Oni to čine, pre svega, jer dolaze iz sredina u kojima je veoma prisutna srpska dijaspora i žele da privuku i zadrže njihove glasove.

Srpskim kokusom predsedavaju kongresmeni Emanuel Kliver, demokrata koji je u Kongresu još od 2005. godine, i Stiv Stivers, republikanac koji je prvi put izabran 2011.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati