STRUČNJACI UPOZORAVAJU: Peščana oluja koja je zahvatila Maroko stvara nove teškoće po zdravlje

D. VUJIČIĆ

07. 03. 2021. u 10:45

RADIOAKTIVNA prašina koja se prošle nedelje širila iz alžirske pustinje širom Mediterana uzrokovala je porast zagađenja, čak i nad delovima južne Evrope.

СТРУЧЊАЦИ УПОЗОРАВАЈУ: Пешчана олуја која је захватила Мароко ствара нове тешкоће по здравље

Foto AP

Udruženje za kontrolu radioaktivnosti na zapadu (ACRO) izvestilo je da su naučnici primetili jedan fenomen, koji traje od februara, kada je utvrđeno da je velika oluja koja je nedavno zahvatila Maroko donela radioaktivni materijal koji je ostao od nuklearnih testova koje je Francuska sprovodila tokom svoje kolonijalne vladavine nad Alžirom ranih šezdesetih.

Iako neki naučnici tvrde da stanje nije opasno - drugi upozoravaju da ostaci cezijuma 137 možda zahtevaju oprez poput obaveznog boravka u zatvorenom.

CEZIJUM IZ 1960.

Ističe se da čestice radioaktivnog cezijuma 137 potiču sa mesta francuskog nuklearnog testa izvedenog 13. februara 1960. Ta detonacija dobila je kodno ime "Gerbis Bli". Ironija je da su Francuzi "pažljivo" birali poligon za nuklarne probe daleko od Francuske i da im se "prašina samo vraća kući".

Pozivajući se na francusku nevladinu organizaciju koja nadgleda Evropu radi uočavanja znakova nuklearne kontaminacije, Juronjuz je izvestio da je "ACRO rekao da je vršio testove na nedavnoj saharskoj prašini koju je sakupljao u oblasti Jura, u blizini francuske granice sa Švajcarskom". "Uzimajući u obzir homogena ležišta na širokom području, na osnovu ovog analitičkog rezultata, ACRO procenjuje da je bilo 80.000 BK po km2 cezijuma 137", navodi se u saopštenju te organizacije.

Takođe, upozorava se da je moguće donošenje još naslaga radioaktivne prašine. Prilično gust oblak prelazi Mediteran pokrivajući, između ostalog, delove Španije, Francuske, Velike Britanije i Nemačke, gde se sada očekuje fenomen "blatne kiše" - kaže ACRO.

Takođe postoji bojazan da bi radioaktivna prašina mogla dospeti i do istoka, čak do Turske, a turski zdravstveni zvaničnici za Juronjuz kažu da pripremaju delove stanovništva da ostanu u zatvorenom prostoru narednih dana.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!