OPOZICIJA SADA ČUVA VOJNI VRH: U Jermeniji ne popušta napetost

B. Vlahović - dopisnik iz Moskve

01. 03. 2021. u 23:10

JERMENSKI premijer Nikola Pašinijan (na slici) priznao je da je bio pogrešno informisan i da je zato pogrešio kad je izjavio da su ruski raketni sistemi "Iskander" bili neefikasni za vreme rata u Nagornom Karabahu.

ОПОЗИЦИЈА САДА ЧУВА ВОЈНИ ВРХ: У Јерменији не попушта напетост

Foto AP

Ali ta izjava Pašinijana dovela je do sukoba sa vrhom armije i njegovih ukaza o smeni, najpre zamenika načelnika Generalštaba Jermenije, a kasnije i samog načelnika Generalštaba Onika Gasparjana.

Grupa protivnika premijera Jermenije juče je nakratko ušla u prostorije vlade u centru Jerevana gde se nalazi nekoliko ministarstava. Oni su iz hola u prizemlju pozvali činovnike u vladi da ne učestvuju na mitinzima u znak podrške Pašinijanu. Buntovnici su zatim izašli iz zgrade i objasnili da su samo hteli da pokažu da mogu da uđu u bilo koje ministarstvo. Lider jermenske opozicije, advokat Edmon Marukjan, predložio je premijeru Nikoli Pašinijanu da povuče predlog za ostavku načelnika Generalštaba Gasparjana, a zauzvrat opozicija je spremna da prihvati svaku opciju za vanredne parlamentarne izbore. Predsednik Jermenije Armen Sarkisjan zasada ne želi da potpiše smenu načelnika Generalštaba. U interesu Jermenije je da njena armija ne bude obezglavljena jer načelnik Generalštaba Onik Gasparjan ima na svojoj strani oko 40 generala i pukovnika.

Pašinijan ima u parlamentu većinu i ako ne dođe do kompromisa može doći do velikog raskola u društvu. Zasada vojska ne želi da izvede na ulice vojnu tehniku jer bi sigurno došlo do krvoprolića.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju