AMERIKANCI SPREMILI NOVI UDAR NA RUSIJU: Vašington i Brisel se udružuju protiv Moskve, Kremlj poslao upozorenje

Novosti online

01. 03. 2021. u 18:51

OVE nedelje SAD planiraju da uvedu nove sankcije Rusiji zbog slučaja Alekseja Navaljnog, javio je Si-En-En, pozivajući se na izvore u američkoj administraciji.

АМЕРИКАНЦИ СПРЕМИЛИ НОВИ УДАР НА РУСИЈУ: Вашингтон и Брисел се удружују против Москве, Кремљ послао упозорење

Foto: Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP/Depositphotos

Prema informacijama televizije, američka ograničenja će biti odgovor na „trovanje i zatvaranje“ Navaljnog. Kako su saopštili sagovornici Si-En-Ena iz Bele kuće, sadržaj predstojećih sankcija je još uvek tema diskusije. Konkretne mere će biti donete narednih dana.

Vašington će uvesti sankcije, u koordinaciji sa EU.

Stalni predstavnici država-članica EU na današnjem sastanku pokrenuli su tehničku proceduru za izdavanje nove sankcione liste kršenja ljudskih prava, koja bi trebalo da uključi ruske državljane umešane u hapšenje Navaljnog, rekao je izvor u EU za Sputnjik.

Političku odluku o uvođenju individualnih sankcija ruskim državljanima u vezi sa hapšenjem Navaljnog ministri spoljnih poslova EU doneli su 22. februara. Očekuje se da će spisak biti poznat tokom ove nedelje, okvirno u utorak, kada spisak bude objavljen u službenom glasniku.

Ministarstvo inostranih poslova Rusije upozorilo je Brisel da ne uvodi nove sankcije protiv Rusije i napomenulo da će slediti srazmeran odgovor. Podsetimo, Simonovski okružni sud u Moskvi je 2. februara presudio da se ruskom blogeru Alekseju Navaljnom uslovna kazna zameni kaznom zatvora u trajanju od tri i po godine u slučaju „Iv Roše“ za krađu preko 30 miliona rubalja. Na tome je insistirala Ruska služba za izvršenje kazne jer je, prema njihovim navodima, Navaljni je više puta kršio uslove probnog perioda, oko 60 puta se nije prijavio na vreme i dobijao je mnogobrojne administrativne kazne. Zapad traži oslobađanje opozicionara.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Ze

01.03.2021. 22:10

A za Asana i Snowden? Za Srbiju, Irak, Avganistan, Vijetnam, Libija itd. Prava koja se krse u S. Arabiji, Kuvajtu. Sta je sa tim. Kakva je ovo dvolicnost.