BITKA ZA ARKTIK: SAD i Kanada ulažu 15 milijardi dolara, ruske i kineke rakete lete brzinom od 5 maha

Tanjug

28. 02. 2021. u 08:35

AMERIKA i Kanada će obnoviti mrežu odbrambenih satelita i sistem nadzora u Arktičkom regionu kako bi se uspešnije suprotstavile vojnom prisustvu Rusije i Kine, piše američki „Volstrit džornal“.

БИТКА ЗА АРКТИК: САД и Канада улажу 15 милијарди долара, руске и кинеке ракете лете брзином од 5 маха

Foto: Tanjug/AP

Tokom jednog nedavnog on-lajn sastanka američki predsednik DŽozef Bajden zatražio je od kanadskog premijera DŽastina Tridoa da poveća troškove Otave na ime modernizacije komande Vazdušno-kosmičkih snaga Severne Amerike (NORAD), navodi list pozivajući se na svoje izvore.

U taj sistem ulaze sateliti, kopnena radarska stanica i vazdušne baze i to uglavnom na Aljasci i kanadskom Arktiku.

Tokom Hladnog rata, podseća „Volstrit džornal“ sistem NORAD imao je važnu ulogu u obuzdavanju SSSR, ali je vremenom zastareo.

Kako je rekao bivši politički savetnik pri komandi NORAD iz Kanade Majkl Doson, moderne ruske i kineske rakete mogu da lete brzinom pet puta većom od brzine zvuka i da prelaze veća rastojanja nego što su to mogli raniji modeli i zbog svega toga arktički sistem ne može da ih isprati.

Foto: Printskrin JuTjub

Modernizacija bi, prema nekim procenama, mogla da košta oko 15 milijardi dolara, pri čemu bi Kanada morala da plati šest milijardi.

rs.sputniknews.com

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)