ŠVAJCARSKI MEDIJI OCENILI: Ruska vakcina je postala izvozni hit!

Novosti onlajn

24. 02. 2021. u 12:36

ШВАЈЦАРСКИ МЕДИЈИ ОЦЕНИЛИ: Руска вакцина је постала извозни хит!

Foto AP

RUSKA vakcina protiv virusa korona „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) postala je izvozni hit, piše švajcarski list Neue Zurcher Zeitung.

U članku se naglašavaju očigledne prednosti ruske vakcine u odnosu na njene pandane koje su proizvele kompanije Biotek/Fajzer i Moderna. Između ostalog, list skreće pažnju na potvrđenu efikasnost i način njene izrade na osnovu dobro izučene adenovirusne platforme.

Pošto se u dve doze vakcine koriste različiti nosioci virusa, njena efikasnost je veća u poređenju sa sličnim vakcinama po strukturi, kao što su Astra Zeneka, ukazuje autor članka. Osim toga, list konstatuje i dostupnost vakcine – košta oko 10 dolara za dozu.

Sve ove prednosti čine rusku vakcinu „izvoznim hitom“, zaključuju autori članka.

Vakcina „Sputnjik Ve“ ranije je odobrena u Rusiji, Belorusiji, Argentini, Boliviji, Srbiji, Alžiru, Palestini, Venecueli, Paragvaju, Turkmeniji, Mađarskoj, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Iranu, Gvineji, Tunisu.

Ruska vakcina je registrovana i u Jermeniji, Meksiku, Nikaragvi, Republici Srpskoj, Libanu, Mjanmaru, Pakistanu, Mongoliji, Bahreinu, Crnoj Gori, San-Vinsenteu i Grenadinima, Kazahstanz, Uzbekistanu, Gabonu i San Marinu.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)