ZA NEDELJU DANA NOVE SANKCIJE RUSIJI: Evropska unija udara na Kremlj, Navaljni izgovor za mešanje u unutrašnje stvari Moskve

Novosti online

22. 02. 2021. u 19:29

VISOKI predstavnik EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozep Borelj potvrdio je da su se ministri spoljnih poslova Evropske unije na sastanku u Briselu u ponedeljak dogovorili da prošire personalne sankcije protiv Rusije zbog situacije oko Alekseja Navaljnog.

ЗА НЕДЕЉУ ДАНА НОВЕ САНКЦИЈЕ РУСИЈИ: Европска унија удара на Кремљ, Наваљни изговор за мешање у унутрашње ствари Москве

Foto: Pres služba suda

- Što se tiče situacije sa Navaljnim, postigli smo politički dogovor o uvođenju restriktivnih mera protiv onih koji su umešani u njegovo hapšenje, kaznu i krivično gonjenje. Za ovo prvi put nameravamo da primenimo novi režim sankcija zbog kršenja ljudskih prava - rekao je Borelj na konferenciji za medije.

Prema njegovim rečima, rad će početi u ponedeljak i trebalo bi da potraje nedelju dana. „Nadam se da neće trebati više od nedelju dana“, konstatovao je Borelj.

Sastanak ministara spoljnih poslova Evropske unije održan je nešto više od dve nedelje posle Boreljove posete Moskvi od 4. do 6. februara. Nakon te posete, Borelj je najavio moguće sankcije protiv Rusije zbog hapšenja Navaljnog. Kasnije je portparol spoljnopolitičke službe EU Peter Stano saopštio da je proces pripreme novih sankcija u toku i da je poverljiv. U EU su takođe naveli da bi u ovoj situaciji mogao da se primeni novi globalni režim sankcija Evropske unije za gruba kršenja ljudskih prava.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije ranije je upozorilo Brisel da ne uvodi nove antiruske sankcije i napomenulo da će uslediti srazmeran odgovor.

Evropska unija smatra da je hapšenje Alekseja Navaljnog, kao i zamena uslovne osude stvarnom u slučaju „Iv Roše“, politički motivisani. EU je više puta pozivala ruske vlasti da oslobode Navaljnog i podsećala na odluku Evropskog suda za ljudska prava iz 2018. godine.

Osim toga, sud u Strazburu je 16. februara ove godine objavio novu odluku: u skladu sa pravilom 39 pozvati rusku vladu da oslobodi Navaljnog. U Moskvi je odluka Evropskog suda nazvana pokušajem mešanja u unutrašnje stvari i pritiska na sud. Prema usvojenim amandmanima na Ustav Ruske Federacije, Rusija ispunjava međunarodne obaveze samo ukoliko nisu u suprotnosti sa ruskim zakonodavstvom.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna