„SREĆAN SAM ŠTO SAM JE DOBIO“: Prvi Amerikanac se vakcinisao ruskom vakcinom na Krimu

Novosti online

16. 02. 2021. u 12:45

„СРЕЋАН САМ ШТО САМ ЈЕ ДОБИО“: Први Американац се вакцинисао руском вакцином на Криму

Foto: Gradska uprava Požarevac

U POLIKLINICI na Krimu ruskom vakcinom protiv virusa korona vakcinisan je prvi američki državljanin, saopštilo je krimsko Ministarstvo zdravlja i Ministarstvo informisanja.

„U poliklinici dečje bolnice u Jevpatoriji državljanin SAD Brus Vots Beven vakcinisan je protiv virusa korona“, saopštilo je Ministarstvo zdravlja, precizirajući da je primio vakcinu „Sputnjik Ve“ (Sputnik V).

Ovo je prvi slučaj da je jedan američki državljanin na Krimu primio rusku vakcinu, dodaje se u saopštenju.

Beven je suprug arheologa Tatjane Smekalove, državljanke Rusije koja se takođe vakcinisala protiv korone. On ima 78 godina i u Jevpatoriji sa svojom suprugom živi više od godinu dana. Pre Krima je živeo u predgrađu Vašingtona.

„Ona (vakcina 'Sputnjik Ve') je dobra i srećan sam što sam uspeo da je primim. Zašto da ne? Ne bi bilo bezbedno po mene da putujem u SAD da primim vakcinu. Put traje 24 časa. Mnogo je bolje da primim vakcinu ovde i sada“, rekao je Beven novinarima.

Vakcina „Sputnjik Ve“ koju proizvodi Naučno-istraživački institut „Gamaleja“ u saradnji sa Ruskim fondom za direktne investicije dobila je 11. avgusta potvrdu o registraciji od Ministarstva zdravlja Rusije, postavši tako prva registrovana vakcina protiv virusa korona na svetu.

Naučni časopis „Lanset“ objavio je 5. februara rezultate treće faze kliničkih ispitivanja vakcine protiv kovida „Sputnjik Ve“, u kojima se potvrđuje da „Sputnjik Ve“ bezbedna i efikasna vakcina. Tokom treće faze kliničkih ispitivanja, vakcina je pokazala visoku stopu efikasnosti, imunogenosti i bezbednosti. Efikasnost vakcine je veća 91,6 odsto. Vakcina pruža potpunu zaštitu od teških slučajeva kovida 19.

rs.sputniknews.com

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)