MASKE I DISTANCA: Preporuke CDC za otvaranje škola u SAD

Tanjug

12. 02. 2021. u 22:44

AMERIČKI Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) objavili su danas nove smernice za ponovno otvaranje škola u SAD, u kojima su, kao ključne strategije za povratak đaka u učionice, preporučili univerzalno nošenje zaštitnih maski i držanje fizičke distance.

МАСКЕ И ДИСТАНЦА: Препоруке ЦДЦ за отварање школа у САД

Foto: EPA

U smernicama se ukazuje na neophodnost čišćenja objekata, držanja lične higijene i praćenja kontakata sa zaraženima, a cilj je da se školskim okruzima pruži plan za povratak 55 miliona đaka u državnim školama u učionice, a da ne dođe do izbijanja novih žarišta korona virusa.

Direktor CDC-a Rošel Valenski rekla je, obraćajući se novinarima, da CDC veruje da će, ako se budu poštovale iznete strategije, širenje zaraze u školama bili ograničeno ili da ga uopšte neće biti.

Ona je naglasila da CDC ne obavezuje škole da se ponovo otvore, prenosi Rojters.

Agencija je istakla da otvaranje škola ne bi trebalo da zavisi od dostupnosti nastavnicima vakcine protiv korona virusa, ali je preporučila saveznim američkim državama da nastavnici i zaposleni u školama imaju prioritetet prilikom vakcinacije.

Američki predsednik DŽozef Bajden obećao je da će otvoriti većinu škola u roku od 100 dana od preuzimanja dužnosti 20. januara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)