JEDNA MASKA NIJE DOVOLJNA, NOSITE DVE: Stručnjaci rekli svoje, duplira se zaštita od virusa (VIDEO)

Novosti online

11. 02. 2021. u 22:46

AMERIČKI Centar za kontrolu bolesti (CDC) doneo je preporuku da građani nose dve maske, hiruršku i platnenu preko nje, kako bi smanjili rizik od zaraze virusom korona. Takođe, CDC preporučuje da hirurška maska bude čvrsto pripijena uz lice.

ЈЕДНА МАСКА НИЈЕ ДОВОЉНА, НОСИТЕ ДВЕ: Стручњаци рекли своје, дуплира се заштита од вируса (ВИДЕО)

Foto: Printscreen

Američki CDC te preporuke doneo je na osnovu svog istraživanja koje je tek objavljeno. Ono pokazuje da nošenje platnene preko hirurške maske blokira čak 92,5 odsto čestica izbačenih prilikom kašljanja, dok je kod obične platnene maske taj procenat oko 44 odsto, prenose američki mediji.

​Takođe, ukoliko je hirurška maska dobro pričvršćena na lice, zaštita je daleko veća nego inače. Kako se navodi, ukoliko i zaražena i zdrava osoba nose tako nameštenu hiruršku masku ili platnenu masku preko hirurške, izloženost virusu je smanjena za 95 odsto u odnosu na situaciju kada ne nose maske.

CDC preporučuje i da se hirurška maska pričvrsti tako što se veže oko ušiju kako bi bolje ležala na licu i kako ne bi postojali otvori.

Prema njihovoj preporuci, ne treba nositi dve hirurške maske, već samo kombinaciju platnene i hirurške. Takođe, ni maska KN95 ne treba da se prekriva drugom maskom.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024