STRUČNJACI IZ SZO UVERAVAJU: "Mutacije virusa neće izazvati novu pandemiju"

Srna

11. 02. 2021. u 12:54

СТРУЧЊАЦИ ИЗ СЗО УВЕРАВАЈУ: Мутације вируса неће изазвати нову пандемију

Foto: EPA

ŠIRENJE različitih sojeva virusa korona neće izazvati novi talas pandemije, izjavio je regionalni direktor Svetske zdravstvene organizacije (SZO) za Evropu Hans Kluge.

On je u intervjuu za španski list "Pais" rekao da su novi sojevi bolan podsetnik da virus i dalje pogađa ljude.

Kluge je, međutim, naglasio da nije reč o novoj vrsti virusa, već da su mutacije normalna evolucija svakog patogena koji pokušava da se prilagodi "domaćinu", odnosno čoveku.

- Ovo nije početak nove pandemije, ali moramo biti vrlo oprezni - upozorio je Kluge.

Prema rečima zvaničnika SZO, oprez je ključan u trenutnoj situaciji jer novi sojevi virusa korona mogu da prouzrokuju ponovnu infekciju i brže širenje zaraze, što može biti veliki izazov za zdravstvene sisteme pojedinih zemalja koje se suočavaju sa pandemijom.

Kluge je napomenuo da novi sojevi virusa mogu da utiču na efikasnost vakcina jer je iz ranijeg iskustva sa običnim gripom poznato da je za pojedine sojeve potrebna drugačija vakcina.

Stručnjak tvrdi da bi moglo doći do veće smrtnosti ukoliko virus počne brzo da se širi i ukoliko bude povećana mobilnost vakcinisanih.

- Moramo biti iskreni - 2021. godina će biti još jedna sa kovidom-19. Međutim, biće više predvidiva i lakše će se kontrolisati - dodao je Kluge.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)