KORONA NIJE POTEKLA SA PIJACE U VUHANU: SZO objavila rezultate istraživanja o poreklu virusa Kovid 19

Novosti online

09. 02. 2021. u 12:42

ŽIVOTINjA koja je izvorni nosilac novog virusa korona još uvek nije identifikovana, saopštila je Svetska zdravstvena organizacija (SZO) na konferenciji za medije u kineskom gradu Vuhanu. Eksperti SZO već četiri nedelje borave u Vuhanu istražujući poreklo kovida 19.

КОРОНА НИЈЕ ПОТЕКЛА СА ПИЈАЦЕ У ВУХАНУ: СЗО објавила резултате истраживања о пореклу вируса Ковид 19

Foto: Tanjug/AP Photo

Prema mišljenju Lianga Vaniana, kineskog stručnjaka sa Univerziteta Đinghua, slepi miševi i pangolini su isključeni kao mogući izvori kovida 19. 

- Korona virusi koji su najsrodniji SARS-KoV-2 mogu se naći kod slepih miševa i pangolina, što ukazuje na to da bi oni mogli biti rezervoar virusa koji uzrokuje kovid 19 na osnovu velike sličnosti i sekvenci između standardnih virusa i SARS- KoV-2. Međutim, do sada identifikovani virusi niti jedne od ovih vrsta nisu dovoljno slični virusu SARS-KoV-2 da bi mogli biti direktni koreni SARS-KoV-2 - rekao je Liang na konferenciji za štampu stručnjaka Svetske zdravstvene organizacije. 

Međutim, Peter Ben Embarek, stručnjak SZO za bezbednost hrane, rekao je da istraživanje porekla virusa korona za sada sugerišu na prirodni izvor - slepe miševe, mada je malo verovatno da su oni bili u Vuhanu.

Nema dokaza o cirkulaciji kovida 19 ni u jednoj životinjskoj vrsti u Kini krajem 2019. godine, dodao je Embarek.

- Nije bilo moguće odrediti nijednu životinjsku vrstu kao potencijalni izvor ove bolesti, a sve ukazuje na to da trenutno, a ni tokom 2019. godine, nije bilo cirkulacije ovog virusa u bilo kojoj životinjskoj vrsti u zemlji - rekao je stručnjak.

Dodao je da je izbijanje pandemije kovida 19 najverovatnije izazvano unošenjem virusa putem posrednika-domaćina, dok je izuzetno malo verovatno da je virus procurio iz laboratorije.

- Identifikovali smo četiri glavne hipoteze o tome kako je virus mogao da stigne do ljudske populacije: direktan prelazak sa životinja; unošenje putem posrednika-domaćina; prenos putem lanca ishrane i površinski prenos; i na kraju incident povezan sa laboratorijom ... Naši početni nalazi sugerišu da je prenos putem posrednika-domaćina najverovatniji i onaj koji će zahtevati više studija i konkretnija ciljana istraživanja. Nalazi sugerišu da je hipoteza o laboratorijskom incidentu veoma malo verovatno - naveo je Ben Embarek.

(Sputnjik.rs)

Liang je saopštio da nema dokaza da je kovid 19 cirkulisao Vuhanom pre decembra 2019. godine i da stopa smrtnosti nije rasla u Vuhanu i drugim gradovima provincije Hubej od jula do decembra 2019. godine.

„Za period od jula do decembra 2019. godine smo izvršili pregled podataka o nadzoru smrtnosti u Vuhanu i ostatku provincije Hubej. Malo je pokazatelja o značajnim neočekivanim kolebanjima mortaliteta koji bi mogli ukazati na pojavu prenosa virusa korona. Nema indikacija, niti dokaza o prenosu SARS-KoV-2 među ljudima u periodu pre decembra 2019“, rekao je Liang

Stručnjak je, međutim, dodao da je virus koji uzrokuje kovid 19 možda cirkulisao u drugim regionima pre nego što je identifikovan u kineskom gradu Vuhanu krajem 2019. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)

SZO UPOZORAVA SVET: Opasan virus se razvija...