PUTINOVO CEPIVO NAJBOLJE: Prestižni Blumberg priznaje da je Rusija pobedila u trci za proizvodnju vakcina

V.N.

08. 02. 2021. u 07:40

SA stopom efikasnosti iznad 90%, utvrđeno je da je ruska vakcina, koju je razvio institut "Gamelaja" uz podršku Ruskog državnog fonda bogatstva, efikasnija od kineske, zbog čega se nekoliko zemalja - uključujući Mađarsku, članicu EU, svrstava u red da kupi ovo cepivo.

ПУТИНОВО  ЦЕПИВО  НАЈБОЉЕ: Престижни Блумберг признаје да је Русија победила у трци за производњу вакцина

Foto AP

"Najmanje 20 zemalja odobrilo je cepivo za upotrebu dok su ključna tržišta poput Brazila i Indije blizu odobrenja. Sada se Rusija usmerava na tržište EU, dok se Brisel bori sa svojim programom inakulacija u kome nedostaje vakcina. U globalnoj borbi za pobedu nad pandemijom trka za dobijanjem vakcina poprimila je geopolitički značaj dok vlade pokušavaju da se ublaže ogromnu socijalnu i ekonomsku štetu izazvanu blokadama nametnutim kako bi se ograničilo širenje virus. To daje Rusiji prednost kao jednoj od nekolicine zemalja u kojima su naučnici stvorili efikasnu odbranu", ovako glasi uvodni deo članka "najzapadnijeg" zapadnog medija Blumberg pod nazivom "Putinova nekada prezrena vakcina sada favorit".

"Ovo je za nas prekretnica", priča citira čelnika Kirila Dmitrijeva, direktora fonda koji je finansirao razvoj "sputnjika V" i koji je zadužen za njegovo međunarodno uvođenje.

SUMNjIČAVI "NjUJORK TAJMS"

ČLANAK u Blumbergu, koji je prvi te vrste u glavnim medijima, svakako je prekretnica u izveštavanju o tržištu cepiva - ocenjuje medijski analitičari. Podseća se da je "Njujork tajms", iz pera Tomasa Fridmana, pre samo nekoliko dana sa omalovažavanjem pisao o cepivu podrugujući se Putinu "da ne veruje svojim stručnjacima u Rusiji nego da gleda kako mu ljudi napuštaju zemlju".

Bez obzira na uspeh vakcine, Blumberg dodaje da to neće mnogo promeniti Putinovu reputaciju na Zapadu.

Uspeh "sputnjika" neće promeniti neprijateljstvo prema Putinu među zapadnim vladama, mada bi mogao da ojača geopolitički uticaj Rusije u regionima poput Latinske Amerike.

Foto V. N.

Prema Oksani Antonenko, direktorki konsultantske kuće "Kontrol risks", Rusija se sa ovom vakcinom pokazala sposobnom da proizvede nešto novo što se traži širom sveta.

Ograničenja u proizvodnji najveći su izazov sa kojim se suočavaju svi proizvođači, jer globalna potražnja daleko premašuje ponudu. Rusija, obećavajući besplatne injekcije za svojih 146 miliona stanovnika, započela je proizvodnju prošle godine, a vakcina se trenutno proizvodi u zemljama, uključujući Indiju, Južnu Koreju i Brazil.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju