KORONA SVAĐA NEMCE: Dvostruki aršini u imunizaciji oborili poverenje građana u odluke Berlina

I. STANOJEVIĆ

08. 02. 2021. u 08:40

DVOSTRUKI aršini ne bi trebalo da vode glavnu reč u demokratskom društvu koje se ponosi svojom doslednošću na putu pravde.

КОРОНА СВАЂА НЕМЦЕ: Двоструки аршини у имунизацији оборили поверење грађана у одлуке Берлина

Foto AP

Nemačka, međutim, ozbiljno pada na ispitu građanskog poverenja u vladu, čiji je zadatak i ustavna obaveza da se, naročito u borbi protivu pandemije, rukovodi vrhovnim etičkim zakonom koji kaže da nema privilegovanih.

Raste ogorčenje nacije zbog kašnjenja vakcina, sve učestalije biva upiranje prstom u druge zemlje, poput Izraela, a trn u oku je i Velika Britanija, koja odskora ne deli sudbinu EU. U argumentaciji je sve češće i Srbija, u kojoj građani biraju vakcine različitih svetskih proizvođača i dobijaju ih besplatno.

Istovremeno, u Nemačkoj se gomilaju greške najodgovornijih. Liste za imunizaciju napravljene su po najvišim kriterijumima struke i uz najveću moguću dozu demokratije. I, došlo se dotle da lokalni političari na red stižu pre zdravstveno ugroženih kategorija stanovništva.

Foto AP

Ogromna prašina nedavno se podigla kad je jedna majka (35), obolela od karcinoma, pred TV kamerama zavapila da joj se neko smiluje i da vakcinu protiv virusa korona. Jer, kovid 19 bi joj momentalno potopio nade da će joj opaka bolest, sa kojom se godinama bori, dozvoliti da još neki mesec, ili čak godinu, provede sa svoje troje dece.

Nadležni su joj, naime, objasnili da, ukoliko želi da se vakciniše preko reda, mora da se obrati Etičkom komitetu. Pošto se digla bura, oko ovog i mnogih sličnih slučajeva, u Berlinu su vlasti unekoliko prekrojile redosled imunizacije, tako što su teški hronični bolesnici, u koje spadaju i oboleli od raka, pomereni za koju stepenicu naviše.

Od prioriteta u pravom smislu reči, ni reči.

MASKE OBAVEZNE I U KOLIMA

JEDNA od najnovijih predloga mera, koju su nemački građani dočekali "na nož" i pre nego što je zaživela, jeste zamisao da se maske obavezno nose tokom vožnje privatnim vozilima. Jedino kad bi putnici mogli da sede bez njih je situacija kad se u kolima nalaze isključivo članovi istog domaćinstva. Građani se pitaju kako će saobraćajna policija to proveravati, jer je nezamislivo da legitimiše sve učesnike u saobraćaju da bi ustanovila da li se adrese prebivališta poklapaju, ili ne.

U isto vreme, pukla je bruka da su se lokalni političari preko reda vakcinisali, a jedan od njih vršnjak je nesrećne majke koja moli za razumevanje, dakle, nije u pitanju ugrožena osoba u trećem dobu. Ispostavilo se, potom, da pripremljene vakcine koje se ne utroše u toku dana, "guta" mrak, uz obrazloženje da bi ionako propale... Ogorčenje naroda sada je dvostruko veće, a poverenje u vlast u pravom sunovratu.

Drugi pravac ogorčenja nemačkog naroda stvorio se zbog dugotrajnih mera restrikcije kretanja i normalnog života usled pandemije. Razumevanje i prihvatanje, kojih je u izobilju bilo na početku, gotovo je nestalo, a najave da bi, iduće nedelje, vlasti u Berlinu mogle da produže lokdaun do Uskrsa, dovele su do prave eksplozije nezadovoljstva.

Dok statistika beleži pad broja zaraženih na 100.000 stanovnika, vlasti najavljuju da će donju granicu sa 50 inficiranih spustiti na 30 ili čak 20, da bi određena savezna pokrajina mogla da relaksira mere. Ne samo ovaj, nego i drugi zahtevi koje federalna vlada kancelarke Angele Merkel emituje prema 16 pokrajinskih prestonica, sve ređe nailazi na odobravanje. I na toj liniji, uostalom, od početka pandemije, saradnja odavno "šlajfuje". Bunt pokrajina raste, Ustav ove konfederalne države ne dozvoljava centralizaciju, a kovid 19 uzima danak.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)