ZAPLENILI MU BITKOINE A ON NE DA ŠIFRU: Prevarant “izrudario” po tuđim računarima 50 miliona evra

Novosti online

05. 02. 2021. u 18:29

NEMAČKI tužioci su od jednog prevaranta zaplenili bitkoine vredne više od 50 miliona evra, ali ne mogu da "otključaju“ novac jer osuđenik nije želi da im da lozinku za pristup.

ЗАПЛЕНИЛИ МУ БИТКОИНЕ А ОН НЕ ДА ШИФРУ: Преварант “изрударио” по туђим рачунарима 50 милиона евра

Foto: Piksabej

Tužilac u bavarskom gradu Kemptenu Sebastijan Murer potvrdio je slučaj čoveka koji je osuđen zbog prevare i sve vreme boravka u zatvoru ne želi da kaže šifru za pristup novcu, koju je policija neprestano pokušavala da otkrije i pristupi sumi od više od 1.700 bitkoina.

"Pitali smo ga, ali on nije rekao, možda nije ni znao", rekao je tužilac za Rojters.

Prevarant je osuđen na više od dve godine zatvora zbog tajnog instaliranja softvera na druge računare kako bi ih iskoristio da "rudari “ ili proizvodi bitkoine.

Bitkoin se čuva u softveru poznatom kao digitalni novčanik koji je osiguran šifrovanjem. Lozinka se koristi kao ključ za dešifrovanje, otvaranje novčanika i pristup bitkoinu. Kada se lozinka izgubi, korisnik ne može da otvori novčanik.

Kada je prevarant stavljen iza rešetaka, njegova zaliha bitkoina vredela je delić trenutne vrednosti ove kriptovalute. Cena bitkoina je porasla tokom protekle godine, dostigavši rekordnih 42.000 dolara u januaru, ali su vlasti ipak osigurale da muškarac ne može da pristupiti ovom sada velikom iznosu novca, navodi agencija.

rs.sputniknews.com

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

MEDIJI TVRDE: Netanjahu odgovorio Berbokovoj - Mi nismo nacisti, u Gazi nema gladi