RUSKA VAKCINA POUZDANA: Sputnjik Ve daje imunitet bar 2 godine, bez posledica

Tanjug

02. 02. 2021. u 17:26

ISTRAŽIVAČKI centar za epidemiologiju i mikrobiologiju Gamaleja, koji je razvio vakcinu protiv korona virusa Sputnjik Ve, očekuje da ona obezbedi imunitet od više od dve godine, izjavio je danas šef Instituta Aleksandar Ginzburg.

РУСКА ВАКЦИНА ПОУЗДАНА: Спутњик Ве даје имунитет бар 2 године, без последица

Foto AP

On je na konferenciji za novinare rekao da je na osnovu istraživanja utvrđeno da vakcina neće pružiti zaštitu od nekoliko meseci ili godinu dana, već najmanje dve godine ili čak i više, prenosi Tass.

Kako je pojasnio, to će se još dalje utvrditi istraživanjem i istakao da je platforma adenovirusa, na kojoj se zasniva Sputnjik Ve, još jednom pokazala svoje buduće perspektive, pouzdanost i sigurnost.

Takođe, on je kazao i da je vakcina skoro pođednako efikasna u različitim starosnim grupama.

"Jedno od glavnih dostignuća postignutih u trećoj fazi testiranja je da je vakcina pokazala skoro istu epidemiološku efikasnost među svim grupama", rekao je on.

Kako je rekao, tokom istraživanja nisu primećeni neželjeni efekti vakcine na volonterima.

Foto: Tanjug

"Glavni rezultati treće faze potvrdili su rezultate prve dve faze, odnosno da je vakcina u potpunosti bezbedna. Kod 30.000 volontera nisu primećeni neželjeni efekti.

Ranije danas jedan od najstarijih i najuglednijih medicinskih časopisa objavio je rezultate treće faze istraživanja vakcine Sputnjik Ve po kojima je vakcina bezbedna i efikasna.

Ruski fond za direktna ulaganja saopštio je da je efikasnost u starosnim grupama ljudi starijih od 60 godina 91,8 odsto, kao i da je 98 odsto volontera koji su učestvovali u istraživanju razvilo antitela.

Sputnjik Ve je pokazao izuzetne rezultate u pogledu efikasnosti, imuniteta i bezbednosti.

"Efikasnost Sputnjika Ve protiv virusa kovid-19 prijavljena je na 91,6 odsto. Analiza je obuhvatila podatke 19.866 dobrovoljaca, koji su primili i prvu i drugu dozu vakcine ili placeba na završnoj kontrolnoj tački od 78 potvrđenih slučajeva korona virusa. Efikasnost u starijoj grupi od 2.144 dobrovoljca starijih od 60 godina bila je 91,8 odsto i nije se statistički razlikovala od grupe od 18 do 60 godina", navodi se u saopštenju Fonda.

Takođe, ustanovljeno je da je više od 98 odsto volontera razvilo humoralni imuni odgovor, a 100 odsto ćelijski imuni odgovor.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)