NAVALJNI TRAŽI DA GA OSLOBODE: Posle pauze u suđenju sledi pretres, u sudnici i strani ambasadori (FOTO/VIDEO)

Novosti online

02. 02. 2021. u 15:25

U MOSKOVSKOM gradskom sudu u toku je izricanje presude ruskom opozicionaru Alekseju Navaljnom. On je ranije osuđen za proneveru novca, a sud odlučuje da li će mu uslovna kazna biti zamenjena zatvorskom kaznom. Posle dvočasovne pauze počeo je pretres.

НАВАЉНИ ТРАЖИ ДА ГА ОСЛОБОДЕ: После паузе у суђењу следи претрес, у судници и страни амбасадори (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: EPA

Navaljni govori prvi. On je zatražio da bude odmah oslobođen, a za ono što se događa u sudu tvrdi da je u suprotnosti sa zakonom. Rekao je i da je cilj procesa - zastrašivanje Rusa. To što se nije javljao inspekciji protekle godine objasnio je zdravstvenim stanjem - bio je u komi. 

Sudija ga je nekoliko puta opomenuo da se tokom svog obraćanja ne bavi politikom.

Proces prati i petnaestak zaposlenih u ambasadama raznih zapadnih zemalja. Prisutan je i veliki broj novinara i snimatelja.

U sudnici je i supruga Navaljnog,  Julija.

Pristalice Navaljnog su najavile nove proteste za danas. Ispred zgrade suda je mirno, raspoređeni su pripadnici garde, kao i policija na konjima. Prethodno je bilo nekoliko privođenja. 

Tokom suđenja predstavnici Federalne kazneno-popravne službe istakli su da je on i pre hospitalizacije kršio uslovnu slobodu. Kako se navodi, sedam puta se nije odazvao pozivu. Zatraženo je da mu se uslovna kazna zameni zatvorskom kaznom u dužini od tri i po godine, kao i da se kazni novčanom kaznom u iznosu od 500.000 rubalja (6.600 dolara).

Podsetimo, ruski opozicionar vratio se 17. januara sa lečenja iz Nemačke u Rusiju i uhapšen je na aerodromu Šeremetjevo u Moskvi jer nije odazivao na pozive policije.  Određen mu je pritvor od 30 dana.

Povod za njegovo hapšenje bilo je kršenje uslovne kazne kao osuđenika u slučaju „Iv Roše“. On ima dve uslovne osude. Prva je u slučaju „Kirovles“ vezana za proneveru više od 16 miliona rubalja, a druga, u slučaju „Iv Roše“, za krađu od preko 30 miliona rubalja.

U međuvremenu, njegove pristalice su prethodna dva vikenda organizovali neodobrene proteste u više gradova u Rusiji. 

(Sputnjik.rs)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

PODLEGAO POVREDAMA: Umro muškarac koji se zapalio ispred suda u kom se sudi Trampu