ŽESTOKO SAMO SA HULIGANIMA: Ruska policija u nedelju privela 5.021 demonstranta na protestima zbog hapšenja opozicionara Alekseja Navaljnog

Branko Vlahović - stalni dopisnik iz Moskve

01. 02. 2021. u 22:14

IAKO organizatori nedeljnih demonstracija tvrde da je veoma veliki broj građana u nedelju u gradovima širom Rusije izašao na ulice i tražio puštanje iz zatvora opozicionara Alekseja Navaljnog, televizijski i drugi video-snimci iz raznih gradova Rusije, od Dalekog istoka pa do Moskve, pokazuju da je broj bio znatno manji nego pre osam dana.

ЖЕСТОКО САМО СА ХУЛИГАНИМА: Руска полиција у недељу привела 5.021 демонстранта на протестима због хапшења опозиционара Алексеја Наваљног

Foto Tanjug-AP

Policija je, poučena pređašnjim iskustvom, blokirala sve centralne ulice, ne samo u Moskvi već i u drugim gradovima. Većih čarki između policajaca i agresivnih demonstranata je bilo malo.

Ali u želji da dokažu da imaju veliki broj pristalica lokalni štabovi Navaljnog kažu da je u nedelju na demonstracijama privedena u policiju 5.021 osoba, što je najviše u poslednjih deset godina. Oni ne govore da su istog dana skoro svi oni pušteni.

Među njima je i Julija Navaljna, supruga utamničenog Alekseja Navaljnog, koja je kažnjena sa 20.000 rublji (216 evra), zbog učešća u neodobrenom protestu.

Najviše je privedeno u Moskvi i Sankt Peterburgu, što je i logično jer su to dva najveća grada.

Portparol predsednika Rusije Dmitrij Peskov rekao je da organizatori nisu imali dozvolu za svoje akcije i zato im policija nije dala da dođu u centar grada.

- Među onima koji su ipak izišli na ulice bilo je mnogo huligana i provokatora. Naravno da je prema takvim policija delovala žestoko - rekao je Peskov.

On je pojasnio i da je "antikorupcijska fondacija koju je formirao uhapšeni ruski opozicioni lider Aleksej Navaljni povratila status strane obaveštajne agencije, jer je pozvala američkog predsednika Džoa Bajdena da uvede sankcije desetinama ruskih biznismena i političara".

Portparola Kremlja u ponedeljak su novinari pitali i da li je predsednik Vladimir Putin posećivao gradilište dvorca u Gelendžiku na obali Crnog mora kojeg su u filmu opozicionera Navaljnog nazvali "Putinovim dvorcem".

- Ne znam zašto bi Putin posećivao takva gradilišta. On se time ne bavi. Poznato je da predsednik obilazi gradilišta od važnosti za zemlju, razne socijalne objekte - objasnio je Peskov.

Pre nekoliko dana Putin je kazao da dvorac u Gelendžiku ne pripada ni njemu ni njegovoj porodici. Navaljni je svojim filmom koji je pravljen u Nemačkoj, a finansirali su ga iz SAD, hteo da ostavi utisak kod naroda kako Putin i njegovo blisko okruženje živi u carskim uslovima. Ali kad je nekoliko par dana objavljen novi snimak, videlo se da je dvorac jedno veliko gradilište na kome je gotova samo fasada, a unutar zgrade su goli zidovi. Osim toga, oglasio se biznismen Arkadij Rotenberg, koji je kazao da je on vlasnik te zgrade koja će biti hotel kad budu završeno radovi. Rotenberg tvrdi da je on to zdanje kupio pre nekoliko godina.

BRIGA IZ VAŠINGTONA

AMERIČKI državni sekretar Entoni Blinken (na slici) izrazio je duboku zabrinutost zbog nasilnog gušenja demonstracija i hapšenja hiljada pristalica Navaljnog širom Rusije. Blinken je ocenio da su demonstracije pokazale da je građanima Rusije dosta "korupcije i autokratije". Ministarstvo spoljnih poslova Rusije oglasilo se na "Tviteru" tvrdnjom da SAD stoje iza protesta u Rusiji i uz ocenu da je reč o "ozbiljnom mešanju u unutrašnja pitanja Rusije".

PARIZ: NEK BERLIN ODLUČI

MADA u Parizu ne isključuju mogućnost uvođenja novih, strožih sankcija prema Rusiji zbog hapšenja Navaljnog, francuski državni sekretar za evropske poslove Kleman Bon kazao je da Nemačka ipak, treba sama da odluči da li da obustavi radove na gasovodu "Severni tok 2" jer je Berlin najviše zainteresovan za ovaj projekat.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a