U JAPANU SE OZBILJNO PRIPREMAJU ZA POČETAK IMUNIZACIJE: Ubrzano se proizvode zamrzivači za vakcine

J.Ž.S.

01. 02. 2021. u 13:28

JAPANSKE fabrike pojačano proizvode zamrzivače za skladištenje i dostavu vakcina protiv kovida-19 kako bi pripremile teren za vladin program imunizacije koji počinje u februaru.

У ЈАПАНУ СЕ ОЗБИЉНО ПРИПРЕМАЈУ ЗА ПОЧЕТАК ИМУНИЗАЦИЈЕ: Убрзано се производе замрзивачи за вакцине

Foto: AP

       Ovaj program je spor i suočen je sa logističkim preprekama koje bi mogle dodatno da zakomplikuju realizaciju plana o vakcinaciji većine građana pre početka priprema Olimpijskih igara.

Tokio bi krajem meseca trebalo da počne da vakciniše građane Fajzerom, a prioritet će biti medicinski radnici. Zbog zavisnosti od inostranih proizvođača Japan zaostaje za većinom velikih zemalja koje su već počele sa imunizacijom.

Dodatne teškoće stvara zahtev vlade da cepiva mora da testira domaći regulator. Tokio je u međuvremenu odlučio da intenzivira proizvodnju super-zamrzivača kako bi rešio bar jedan od ozbiljnih logističkih problema u distribuciji cepiva.

Posao je poveren, između ostalih, proizvođaču medicinske opreme PHC Holdings Corporations, koji je od januara udvostručio proizvodnju u fabrici u prefekturi Gunma. Iako im vlada još nije dostavila konkretne porudžbine, PHC je saopštio da u njihovim zamrzivačima može da se čuva vakcina Fajzer, koja mora da se drži na temperaturi od minus 75 stepeni Celzijusa.

Kompanije koje prevoze lekove saopštile su svojevremeno da možda neće biti ni dovoljno posebnih rezervoara za transport Fajzerove vakcine. Proizvođač potrošačke elektronike Tvinbird proizvodi i prenosne zamrzivače i kaže da je udvostručio broj radnika i udeseterostručio mesečnu proizvodnju, na 4.000 zamrzivača.

U januaru je Moderna Takeda Pharmaceutical, najveći japanski proizvođač lekova, koji pribavlja dozvole i uvozi Modernino cepivo, naručio od Tvinbirda 5.000 zamrzivača.     

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati