OVO JE AHILOVA PETA F-35: Američki časopis o odnosu snaga lovaca pete generacije - "Biće lak plen za Su-57"

Novosti online

26. 01. 2021. u 23:01

AMERIČKI stelt-lovci F-22 i F-35 imaju brojne nedostatke koji ih čine ranjivim za protivnika, piše „Nešenal interest“ i dodaje da neke američke letelice lak plen za ruskog lovca Su-57.

ОВО ЈЕ АХИЛОВА ПЕТА Ф-35: Амерички часопис о односу снага ловаца пете генерације - Биће лак плен за Су-57

Foto: EPA

- Uprkos mišljenju mnogih, stelt nije nevidljivi plašt - napisali su novinari.

Prema njihovom mišljenju, ruski nadzorni radari „Podsolnuh“ se odlično snalaze sa zadatkom detektovanja stelt-aviona na nebu. Istovremeno, novinari tvrde da ruski radari s lakoćom prate F-35 na velikim rastojanjima.

Autori članka tvrde da tehnologija infracrvenog pretraživanja takođe proračunava lokaciju američkih stelt-lovaca.

Među „minusima“ američkih letelica, „Nešenal interest“ je naveo značajno zaostajanje u svim parametrima u vazdušnoj borbi, za šta lovci F-35 ili B-2 nisu predviđeni.

Autori ističu da F-35 u vazduhu može da postane „lak plen za ruskog Su-57“.

Američki list nedavno je uporedio kakve bi šanse imali lovci pete generacije Su-57 i F-35 u vazdušnom duelu nakon što je Heroj Rusije, probni pilot Magomed Tolbojev izneo stav da bi Su-57 pobedio F-35 u vazdušnoj borbi jedan na jedan zahvaljujući svojim manevarskim sposobnostima.

- Su-57 će ga lako ubiti, ako se sretnu jedan na jedan. F-35 ne može da manevriše, on nema te sposobnosti, ali zato ima elektronsku snagu - rekao je Tolbojev, istakavši da je protivnik „svakakve elektronike“, jer kvar u njenom radu mogu izazvati čak i sunčeve baklje.

Ranije je agencija „Blumberg“ pisala da američka vojno-industrijska korporacija „Lokid Martin“ nije uklonila 871 defekt na lovcu F-35 koji je ranije otkriven. Kako je agencija prenela, otkriveni nedostaci na lovcu pete generacije bi mogli da se odraze na njegovu borbenu gotovost, održavanje i obavljanje zadataka.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

MOŽE STOMAK DA ZABOLI Srbin kupio krofnu sa kremom - ostao u šoku kad ju je presekao i video šta ima u njoj (FOTO)