EVROPA U STRAHU, VAKCINE KASNE: Novi soj virusa korona "okovao" mnoge zemlje EU

G. ČVOROVIĆ-Od stalnog dopisnika Brisel

25. 01. 2021. u 08:20

ZEMLjE EU imaju ovih dana ozbiljne probleme u snabdevanju vakcinama protiv korone. Trenutno glavni snabdevač, američki "Fajzer", kasni sa isporukom.

ЕВРОПА У СТРАХУ, ВАКЦИНЕ КАСНЕ: Нови сој вируса корона оковао многе земље ЕУ

Foto Tanjug/AP

Belgiji je dostavljeno 60.000 doza umesto obećanih 100.000. U Francusku je stiglo 385.000 od najavljenih 520.000. Danska je dobila deset odsto manje, a Italija manje čak za trećinu.

Vlasti u Rimu su zato odlučile da podnesu zvaničnu tužbu. Jer, životi su u pitanju.

U EU su zabrinuti. Brisel je odavno odvojio 2,9 milijardi evra i rezervisao veliku količinu cepi va, od čega 600 miliona od "Fajzer-Bionteka". Značajan deo novca je već uplaćen. A vakcine - kasne.

NATERAĆEMO IH DA ISPORUČE!

EVROPSKA unija će naterati sve farmaceutske kuće sa kojima je potpisala ugovor da ispoštuju svoj deo dogovora o nabavci vakcine, rekao je juče predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel (na slici). Kompanija "Fajzer" je prošle nedelje saopštila da je privremeno smanjila količinu vakcina Evropi, kako bi napravila promene u proizvodnji koje bi povećale broj doza. U petak, "Astra-Zeneka" je takođe rekla da će inicijalna isporuka regionu biti manja, zbog greške u proizvodnji. Mišel nije govorio o mogućim sankcijama, ali je rekao da će EU insistirati na transparentnosti zbog razloga kašnjenja.

Foto Tanjug/AP

Kao razlog za to, američko-nemački proizvođač, navodi izvođenje radova u proizvodnim pogonima u fabrici u Belgiji, koja snabdeva najveći deo Evrope! Radovi, baš sad, u ovo epidemijsko vreme, i to nenajavljeni, mnoge su naveli da posumnjaju u zvaniču verziju uzroka kašnjenja.

BRITANIJA "ZAKLjUČANA" DO 17. JULA?

BRITANSKA vlada je, bez mnogo buke, promenila zakone o lokdaunu čime je omogućeno mnogo lakše donošenje odluka o zatvaranju pabova, restorana, prodavnica i javnih mesta do 17. jula, objavio je "Telegraf". Premijer Boris Džonson je rekao da će mere ostati na snazi sve dok u Londonu ne budu uvereni da program vakcinacije deluje na zaustavljanje širenja epidemije i naročito novog, još smrtonosnijeg soja virusa korona.

"Fajzer" je, bez prethodnog upozorenja, objavio usporavanje od tri do četiri sedmice, da bi, pod pritiskom javnosti, to sveo na nedelju dana. U EU se žestoko bune, ali im to ne vredi mnogo. Kada je ovaj proizvođač potpisivao ugovor sa Evropskom komisijom, dogovorena je količina na tromesečnom, a ne na nedeljnom nivou. "Fajzer", istovremeno, uživa i pogodnosti koje su se pojavile korišćenjem šeste doze u pakovanju od pet, što će im doneti dodatnu značajnu dobit. Time će, istovremeno, i nadoknaditi vreme u kašnjenju.

Foto AP

Evropske zemlje u međuvremenu kao ozebao sunce čekaju cepivo "Astra-Zeneke", ali, da nevolja bude veća, kasne i oni. Do ove razočaravajuće najave došlo je čak i pre upotrebne dozvole koju ova firma očekuje 29. januara. Evropska komisija je od "Astra-Zeneke", inače, naručila 400 miliona doza. Neke zemlje, poput Litvanije, očekuju i do 80 odsto manje od planirane količine! Austrija će, tako, u februaru dobiti 340.000 doza umesto 650.000 očekivanih, a Norveška samo 200.000 od predviđenih 1,12 miliona!

UBICA IMA PREDNOST?!

SERIJSKI ubica Levaj Belfild (52) je navodno dobio poziv za vakcinaciju prtiv kovida 19 pre miliona starijih Britanaca i ljudi koji spadaju u najranjiviji deo populacije zbog lošeg zdravlja. Zločincu, čija je žrtva Mili Dauler (13), a koji je, osim nje, ubio i dve žene u odvojenim napadima, rečeno da će on i njegovi cimeri zatvora Frankland u Duramu, biti vakcinisani narednih nedelja, prenosi britanski list "San".

U velikoj trci za klijente i uticaj na tržište, očigledno je bilo i onih koji su, da bi dobili ugovore, ponudili više nego što su bili u stanju da ostvare. Ima, čak, u kuloarima i onih "zavereničkih" komentara u kojima se ističe da se kasni zbog pooštravanja politike u borbi protiv korone dolaskom novog predsednika SAD, Džoa Bajdena, koji, navodno, želi pre svega da obezbedi vakcine za potrebe američkog tržišta!

Problem u zapadnoj Evropi je i to što ovde trenutno na raspolaganju imaju samo "Fajzer" i "Modernu". Rusko i kinesko cepivo "nisu u modi", osim u Mađarskoj. Za to vreme, broj zaraženih na planeti popeo se na 99 miliona, britanski soj ozbiljno preti, a svaki dan čekanja i oklevanja odnosi nove živote.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri