SZO NAJAVILA: U februaru isporuka vakcina siromašnim zemljama!

Tanjug

23. 01. 2021. u 08:34

СЗО НАЈАВИЛА: У фебруару испорука вакцина сиромашним земљама!

Foto AP

GENERALNI direktor Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adanom Gebrejesus najavio je da bi u okviru Programa globalne distribucije antikovid vakcina Kovaks dostava tih vakcina u 92 siromašne i srednje razvijene zemlje mogla početi već u februaru.

- Vakcine nam svima daju nadu da možemo da pobedimo pandemiju i obnovimo ekonomiju - poručio je Tedros iz sedišta SZO u Ženevi i dodao kako distribucija vakcine treba da bude ravnomerna i pravedna na globalnom nivou - prenosi agencija Andolija.

On je kazao da program Kovaks predstavlja važan mehanizam koji za cilj ima da siromašnim zemljama omogući jednak, brz i pravičan pristup vakcinama.

Američke i nemačke kompanije Fajzer i Bajontek saopštile su da su postigle sporazum o isporuci 40 miliona doza svoje vakcine Kovaksu, a Tedros je kazao da će taj program u prvom kvartalu ove godine osigurati 150 miliona doza vakcine.

- Zadovoljni smo zbog postizanja oba ta sporazuma i u okviru Kovaksa ćemo u februaru moći da počnemo isporuku vakcina siromašnim zemljama - kazao je direktor SZO.

On je kazao da je cilj Kovaksa da do kraja godine distribuira dve milijarde doza antikovid vakcine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)