LISICE POLITIČARU, NOTARIMA, PRIVREDNICIMA: U Italiji uhapšeno 48 pripadnika kalabrijske mafije, zaplenjena imovina vredna 300 miliona evra

Milica OSTOJIĆ, specijalno za "Večernje novosti" - RIM

21. 01. 2021. u 19:05

ЛИСИЦЕ ПОЛИТИЧАРУ, НОТАРИМА, ПРИВРЕДНИЦИМА: У Италији ухапшено 48 припадника калабријске мафије, заплењена имовина вредна 300 милиона евра

Foto: EPA

NOĆAS I jutros je na podučju cele Italije izvedena operacija hapšenja kalabrijske mafije “Ndrangeta”.

Uhapšeno je 48 pripadnika tamošnjeg vrha familija iz Katanzara i provincije, koji su raširili svoje aktivnosti na čitavoj nacionalnoj teritoriji.

Operaciju su predvodili šef Tužilaštva iz Katanzara Nikola Grateri i direktor Istražne direkcije za antimafiju iz Rima (DIA) Mauricio Valone, uz saradnju sa Oblasnom direkcijom za antimafiju iz Katanzara. Među uhapšenima su privrednici, ljudi iz javne administracije, pripadnici sudstva tzv. “bele kragne”, notari, čak i jedan ugledni političar.

I već je usledila zaplena ogromne količine dobara Ndrangete i njenih saradnika. Zaplenjena su preduzeća, firme, nekretnine, automobili, zaplenjeni su bankarski i poštanski računi jer je primećena ogromna količina protivzakonitog kretanja novca, sveukupno u vrednosti od oko 300 miliona.

U operaciji hapšenja učestvovalo je 370 ljudi, među njima 200 iz DIA i 170 pripadnika snaga javnog reda: policije, karabinijera, finansijske policije sa 4 policijske jedinice sa psima i helikopterima. U zatvorskom pritvoru je 13 osoba, a 35 u kućnom pritvoru.

Na konferenciji za štampu održanoj u sedištu Apelacionog suda u Katanzaru govorili su tužilac Grateri i direktor DIA Valone, kako o ovoj akciji tako i o narednim koje će uslediti. Jer “Ndrangeta treba konačno da shvati da država postoji i da je sve jača”.

Ovo je nastavak operacija čiji je najveći učinak izvođenje na sud 325 optuženih u već započetom maksi procesu, 13 januara u auli-bunkeru u mestu Lamecija Terme (provincija Katanzaro) u Kalabriji, najveći ikada organizovan u Italiji, plod desetogodišnje istrage koju je hrabro vodio tužilac iz Katanzara Nikola Grateri.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)