PRIMIO VAKCINU PA OBOLEO OD KOVIDA: Velšanin dobio koronu čekajući drugu dozu

Tanjug

12. 01. 2021. u 21:16

ПРИМИО ВАКЦИНУ ПА ОБОЛЕО ОД КОВИДА: Велшанин добио корону чекајући другу дозу

Foto AP

BRITANSKI medicinar dobio je korona virus mesec dana nakon što je dobio prvu dozu vakcine - samo nekoliko dana nakon što mu je otkazana druga doza.

Dejvid Longden (43) je bio jedan od prvih ljudi na svetu koji su dobili Fajzerovu vakcinu, 8. decembra, dan nakon što je počela vakcinacija u Velikoj Britaniji, rekao je on za Vels onlajn.

Drugu dozu Fajzerove vakcine trebalo je da dobije 5. januara, ali je to otkazano zbog promene plana britanske vlade koja želi da bar jednu dozu dobije što veći broj stanovnika.

Vodeći zdravstveni radnici u Velikoj Britaniji su savetovali da se dve doze vakcina kompanije Fajzer i AstraZeneka daju u razmaku od 12 nedelja, mada je prvobitno rečeno da bi razmak trebalo da bude 21 dan.

Longden je saznao da je pozitivan na kovid 19 u petak, 8. januara, i sada je u samoizolaciji u svom domu u Pontipridu, kako ne bi bio u blizini njegovog partnera Endrua Prajsa.

Longden radi u A&E bolnici "Princeza Vels" u gradu Bridžendu, a rekao je da vlada mora da zaštiti radnike koji su na prvoj liniji fronta u borbi protiv kovida.

- Van posla sam nekoliko dana dok je odeljenje za hitne slučajeve gde radim prenatrpano pacijentima. Bridžend je jedna od oblasti Velsa sa najvećim brojem obolelih. Takođe, u opasnosti sam da zarazim partnera. On je dijabetičar i ima još nekih zdravstvenih problema. Da su mi dali drugu dozu kada je trebalo, sada bih bio miran- rekao je Longden.

On je počeo loše da se oseća 7. januara, odmah se testirao u gradu Mertir Tajdfil i 24 sata kasnije mu je potvrđeno da je oboleo od kovida 19.

- Imao sam glavobolju i onda mi je glava bila jezivo hladna. Dan pre toga sam imao dijareju, a onda sam se osetio malaksalim i letargičnim. Nakon toga mi se naglo pogoršalo stanje i imao sam mnoge simptome tipične za kovid - privremeno sam izgubio čulo mirisa, ukusa, ali hvala bogu, nisam imao povišenu temperaturu- otkrio je Longden.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)