NA VIDEO SASTANKU 21. JANUARA: EU lideri i o korona pasošima?

Tanjug

12. 01. 2021. u 15:50

НА ВИДЕО САСТАНКУ 21. ЈАНУАРА: ЕУ лидери и о корона пасошима?

Foto EPA

LIDERI EU na video sastanku 21. januara mogli bi da razmotre zahteve za uvođenje evropskog sertifikata o vakcinaciji tzv. "korona pasoša", rečeno je u Evropskoj komisiji.

U Evropskoj komisiji kažu da su danas dobili pismo premijera Grčke, Kirjakosa Micotaksia, kojim se između ostalog traži i uvođenje sertifikata o vakcinaciji koji bi olakšali putovanja unutar EU.

”Pitanja iz ovog pisma, uključujući i napredak u vakcinaciji širom EU, biće teme razgovora EU lidera koji će se putem video konfrencije sastati 21. januara. U zavisnosti od ishoda ovog sastanka moćićemo da odgovorimo na pismo premijera Micotakisa”, kaže portparol Komisije Stefan de Kersmaker.

U Briselu dodaju da još nisu stigli do faze kada bi mogli da daju svoj stav po pitanju tzv korona pasoša koji se sve češće pominju u evropskoj javnosti.

”Trenutno imamo mnogo pitanja u kontekstu pandemije kojima se bavimo, počev od strategije vakcinacije do toga šta ćemo raditi kada se građani vakcinišu. Sve to će biti deo razgovora i sa zemlja članicama”, navode u Komisiji.

U pismu upućenom predsednici EK Ursuli fon der Lajen Kirjakos Micotakis poziva na prioritetno obnavaljnje slobode kretanja širom EU, ali i upozorava na značaj hitnog usaglašavnja stavova zemalja članica o sertifikatu vakcinacije, koji bi, prema njegovim rečima, pomogao obnovi putovanja i turizma, ali i pojačao interesovanje za vakcinaciju širom Evrope.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)