NEODRŽIV CILJ ZA OVU GODINU: Bitkoin ide i iznad 146.000 dolara?

Novosti onlajn

07. 01. 2021. u 01:37

НЕОДРЖИВ ЦИЉ ЗА ОВУ ГОДИНУ: Биткоин иде и изнад 146.000 долара?

Foto: P. Milošević

BITKOIN ima dugoročni potencijal za ogroman dalji rast jer se takmiči sa zlatom za investicijske tokove, sažima Blumberg izveštaj analitičara JP Morgan Čejsi.

U belešci objavljenoj u ponedeljak, JPMorgan je odredio vrlo hrabru dugoročnu ciljanu cenu za bitkoin, tvrdeći da bi najvažnija kriptovaluta mogla dostići i nivo od 146.000 američkih dolara, jer se takmiči sa zlatom kao "alternativnom" valutom. Tu i leži kvaka, piše portal SEEbiz.

Tržišna kapitalizacija bitkoina - izračunata množenjem cene sa ukupnim brojem novčića u opticaju - trenutno iznosi više od 575 milijardi dolara. Prema JPMorganu, morao bi se popeti 4,6 puta što bi bio ekvivalent količini od 2,7 biliona dolara ulaganja u zlato iz privatnog sektora.

Da bi tržišna vrednost bitkoina dostigla taj nivo, njegova volatilnost cena trebalo bi znatno da padne kako bi institucionalni investitori dobili poverenje potrebno za velike opklade. Bitkoin je poznat po svojoj pojačanoj volatilnosti, a u ponedeljak je naglo pao, nakratko i ispod 30.000 dolara, samo nekoliko dana nakon što je dostigao taj nivo.

Bitkoin je u utorak u poslednja 24 sata porastao za 1 procenat, trgujući se na nivou od oko 31.720 američkih dolara, prema podacima sa kripto tržišta "Coin Metrics".

- Ovaj dugoročni uspon zasnovan na izjednačavanju tržišne kapitalizacije bitkoina i zlata za potrebe ulaganja uslovljen je volatilnošću bitkoina koji se dugoročno približava vrednovanju zlata - napisali su stratezi JPMorgan.

- Razlog je taj što je za većinu institucionalnih investitora volatilnost svake klase imovine bitna u smislu upravljanja rizikom portfelja i što je veća volatilnost klase imovine, veći je rizični kapital koji je utrošen u tu klasu imovine - stoji u izveštaju.

Ipak, ljubitelji kriptovaluta moraće biti strpljivi da bi doživeli ovo o čemu pišu analitičari JPMorgana:

- Konvergencija volatilnosti između bitkoina i zlata verovatno se neće dogoditi brzo i vidimo to kao višegodišnji proces. To implicira da bi se gornji teorijski cilj cene bitkoina od 146.000 dolara trebao smatrati dugoročnim ciljem, a time i neodrživim ciljem cene za ovu godinu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Mladen

07.01.2021. 04:09

-Vrednosni papiri, papirni novac, elektronske valute(kriptovalute), zlato i slična sredstva ne mogu, u punoj meri, u različitim uslovima(situacijama) prostora i vremena, izvršiti zadatak koji je zamišljen(umišljeno zadat). -Sredstvo plaćanja mora biti jedinica za energiju(jedinica rada), jer ima istu vrednost u svim uslovima: inflacija(gradi u inflaciji), prostor, vreme...

Nikola

07.01.2021. 08:58

Ovo me sve podseća na stare serijale Top liste Nadrealista, kada su i oni prodavali "ništa", plaćali sa "daj šta daš". Prodavati maglu po ovim enormnim cenama, prevazišli su i same Nadrealiste! Svaka im čast!

Gradimir Radivojevic

07.01.2021. 09:05

Još jedna od prevara, kao Islandski fondovi, puče balon i para nigde, i eto opet ekonomske krize, isto će da bude !!!!????