NARODNA MILICIJA DNR-a SE OBRATILA ZELENSKOM: Pozvaćemo vas u Donjeck, ali prvo ispunite uslov

Novosti onlajn

02. 01. 2021. u 17:10

НАРОДНА МИЛИЦИЈА ДНР-а СЕ ОБРАТИЛА ЗЕЛЕНСКОМ: Позваћемо вас у Доњецк, али прво испуните услов

Foto: EPA

NARODNA milicija samoproglašene Donjecke Narodne Republike obratila se predsedniku Ukrajine Vladimiru Zelenskom i objasnila pod kojim uslovima će dobiti šansu da iz Donjecka izvesti o postizanju mira u Donbasu.

Zelenski je u novogodišnjem obraćanju izjavio da želi da napiše da Krim pripada Ukrajini, ali ne na internetu, već na pesku u Jalti.

- Ne želim da govorim u Bankovoj u Kijevu (ulica u kojoj se nalazi kabinet predsednika) da će doći mir, već da kažem u Artjomu (glavna ulica) u Donjecku  da je mir već stigao u Ukrajini. I da napišem da je Krim – Ukrajina, ali ne na internetu, već na pesku na plaži u Jalti - dodao je on.

Nakon te izjave predsednika, DNR je izneo uslov Zelenskom.

- Vaše novogodišnje želje da izgovorite reči o postizanju mira dok ste na ulicama glavnog grada DNR-a — sasvim su realne. Da bi se to desilo, potrebno je da ukrajinska strana ispuni dogovore o mirnom rešavanju sukoba i tada ćemo Vas, možda, pozvati u Donjeck - saopštila je Narodna milicija.

Istovremeno, DNR je pretpostavio je da je Zelenski, govoreći o tome da želi da napiše „Krim je Ukrajina“ na pesku plaža u Jalti, nije imao na umu grad na poluostrvu, već istoimeno naselje u blizini Mariupolja.

- Pišite koliko god želite, ako dođete do tog mesta. Samo što tamo nisu postavili nove puteve koje ste navodno izgradili. I, uzgred rečeno, u krimskoj Jalti sve plaže su šljunkovite - dodaju u  Narodnoj miliciji.

Krim je ušao u sastav Rusije u martu 2014. godine, nakon referenduma održanog posle državnog prevrata u Kijevu. Za ujedinjenje sa Rusijom glasalo je 96,77 odsto birača Republike Krim i 95,6 odsto glasača Sevastopolja. Ukrajina i dalje smatra Krim svojom privremeno okupiranom teritorijom. Prema rečima predsednika Rusije Vladimira Putina, pitanje Krima je zatvoreno.

Ukrajinske vlasti su u aprilu 2014. godine pokrenule vojnu operaciju protiv Donjecke i Luganske Narodne Republike koje su proglasile nezavisnost nakon državnog prevrata u Ukrajini u februaru 2014. Kijev ne priznaje DNR i LNR i smatra teritorije ovih dveju republika okupiranim, a ustaničke snage terorističkim.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)