ERDOGAN IMA JAKOG SAVEZNIKA U TURSKOJ: Ankari su Kurdi dugo trn u oku, ali sada je rešenje na vidiku

Novosti online

17. 12. 2020. u 15:43

NACIONALISTIČKI saveznik predsednika Redžepa Tajip Erdogana rekao je da bi turska prokurdska stranka HDP, treća po veličini u zemlji, trebala biti zabranjena zbog separatizma - potez koji je predsednik HDP-a osudio u četvrtak kao pokušaj da ućutka šest miliona birača.

ЕРДОГАН ИМА ЈАКОГ САВЕЗНИКА У ТУРСКОЈ: Анкари су Курди дуго трн у оку, али сада је решење на видику

Foto: EPA

Lider Partije nacionalističkog pokreta Devlet Bačeli dugo je bio žestok kritičar Demokratske stranke naroda (HDP) i, poput Erdogana, optužuje je za veze s militantima koji su se borili protiv 36-godišnje pobune na jugoistoku Turske.

- HDP mora biti zatvoren i ne sme se ponovo otvarati. Ne sme se pokazivati tolerancija prema bilo kojoj partijskoj organizaciji koja kao referencu uzima etnički separatizam i terorizam - rekao je Bačeli u tvitu u sredu, napadajući HDP zbog toga što nije potpisao višestranačku izjavu parlamenta u kojoj se osuđuju sankcije SAD-a protiv Turske, prenosi Rojters.

Turski sudovi su u prošlosti zabranjivali prokurdske stranke pod optužbama za militantne veze, povlačeći kritike zapadnih saveznika Turske. Ali potezi koje podržava Erdoganova AKP od tada, otežavaju zatvaranje stranaka.

Bačeli, čija je stranka četvrta po veličini u parlamentu i čiji su komentari u prošlosti izgleda uticali na vladinu politiku, predložio je promenu ustava, zakona političkih partija ili krivičnog zakona ako je potrebno.

- Borba sa otrovnim gamadima je divna služba nacionalnom dostojanstvu. Borba sa separatizmom časna je podrška našoj nezavisnosti - rekao je.

Drugi lider HDP-a Mithat Sančar odgovorio je u četvrtak u intervjuu turskom emiteru Fok TV, rekavši da HDP ima podršku miliona ljudi.

- Zatvaranje HDP-a znači zatvaranje demokratije u ovoj zemlji, znači ućutkivanje 6 miliona ljudi - rekao je Sančar.

- U prošlosti je šest naših partija bilo zatvoreno i šta se dogodilo? Ako je naša stranka zatvorena, vratićemo se jači - istakao je on.

Militanti Kurdistanske radničke partije (PKK) borili su se protiv države na većinski kurdskom jugoistoku Turske od 1984. godine, u sukobu koji je usmrtio više od 40.000 ljudi.

Ankara, Evropska unija i Sjedinjene Države smatraju PKK terorističkom organizacijom. HDP, treća najveća stranka u parlamentu, poriče veze sa terorizmom.

HDP, osnovan 2012. godine, osvojio je 11,7% glasova na parlamentarnim izborima 2018. godine. Vlasti su je na meti protesta u poslednjih nekoliko godina, pod kojima su uhapšene hiljade partijskih zvaničnika i članova, a desetine njenih gradonačelnika i poslanika su smenjeni.

(Srbija danas)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)