ERDOGAN ODGOVORIO AMERIKANCIMA: Kakvo je ovo savezništvo? Ovo je neprijateljski napad!

Novosti online

16. 12. 2020. u 18:17

PREDSEDNIK Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je u sredu da su američke sankcije uvedene Turskoj zbog njene nabavke ruskog sistema proturaketne odbrane napad na suverena prava Ankare.

ЕРДОГАН ОДГОВОРИО АМЕРИКАНЦИМА: Какво је ово савезништво? Ово је непријатељски напад!

Foto: Presidential Press Service via AP/Depositphotos

Vašington je u ponedeljak uveo sankcije Direktoratu vojne industrije (SSB) NATO saveznice Turske, njegovom čelniku Ismailu Demiru i trojici ostalih službenika zbog nabavke ruskih sistema raketne odbrane S-400.

U prvim javnim komentarima američkog poteza, Erdogan je izjavio da će problemi koji proističu iz sankcija biti prevaziđeni i najavio je intenzivirati napore ka više nezavisnoj vojnoj industriji, istovremeno kritikujući Vašington zbog sankcionisanja NATO saveznice.

- Kakvo je ovo savezništvo? Kakvo je ovo partnerstvo? Ta odluka otvoreni je neprijateljski napad na naša suverena prava - izjavio je on u televizijskom obraćanju.

- Istinski cilj je blokirati pomake koje je naša zemlja pokrenula u vojnoj industriji i još jednom nas učiniti apsolutno zavisnim o njima - dodao je.

Vašington tvrdi da S-400 predstavlja pretnju po njegove borbene avione F-35 i šire vojne sisteme. Turska odbacuje te optužbe i tvrdi da S-400 neće biti integrisani u NATO. Erdogan je danas ponovio da američke brige nemaju tehničkog osnova.

Dodao je da je Ankara još proizvela skoro 1.000 delova za avione F-35, uprkos tome što je izbačena iz tog programa zbog nabavke S-400. Turska bi takođe trebala kupiti više od stotinu borbenih aviona F-35.

Završavajući obraćanje, Erdogan je predstavio snimak turskog novog sistema raketne odbrane, HISAR-A+, za koji je kazao da je bio odlagan zbog embarga na deo vojne opreme koji Turska uvozi. Nije kazao od koje zemlje Turska uvozi vojnu opremu.

- Hvala, Bogu, iza Turske je pre mnogo vremena ostao period kada su je blokirale takve sankcije - izjavio je Erdogan.

(Agencije)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!