KONAČNO STIŽE SPAS? U SAD danas počinje vakcinacija protiv kovida, evo ko je prvi na spisku

Novosti online

14. 12. 2020. u 08:34

КОНАЧНО СТИЖЕ СПАС? У САД данас почиње вакцинација против ковида, ево ко је први на списку

Foto AP

VAKCINACIJA protiv virusa korona u Americi počinje danas, nakon što je direktor tamošnjeg Centra za kontrolu i prevenciju, Robert Redfild , potpisao preporuku Savetodavnog odbora za imunizaciju za upotrebu vakcine kompanija Fajzer i Biontek.

Budući da je Agencija za hranu i lekove u petak izdala odobrenje za hitnu upotrebu vakcine, Redfild je potvrdio da se vakcina može davati osobama starijim od 16 godina, prenosi CNN.

Američki mediji javili su u nedelju da je u toku dopremanje vakcina iz fabrike Fajzer u Mičigenu u bolnice širom SAD.

Prvi na redu za vakcinaciju su zdravstveni radnici, njih oko 21 milion i štićenici domova za negu starih lica, kojih je oko tri miliona.

Federalni zvaničnici navode da prve vakcine stižu danas u 145 distributivnih centara, a sutra će biti isporučene na 425 dodatnih lokacija i na još 66 u sredu, prenosi ABC.

U kamionima koji su napustili pogon Fajzera bilo je 184.275 doza vakcina, a još 390.000 doza trebalo bi da krene danas.

Prema stručnim procenama, stanovništvo SAD bi do juna moglo da stekne kolektivni imunitet ukoliko 70 odsto i više populacije bude obuhvaćeno vakcinacijom.

Prema anketi koju je obavio AP oko polovine Amerikanaca želi da bude vakcinisano, dok se oko četvrtine ispitanih i dalje dvoumi oko toga, prenosi CNBC.

SAD su postale treća država, posle Velike Britanije i Kanade koja je odobrila upotrebu vakcine kompanija Fajzer i Biontek.

(Srbija danas)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)