NE SMIRUJU SE STRASTI: Danas počinje vakcinacija u SAD i Elektorski koledž glasa za 46. šefa Bele kuće

D. SAVIĆ

14. 12. 2020. u 06:34

NI dugo očekivani početak vakcinacije protiv virusa korona u SAD, zemlji koja je najviše u svetu pogođena ovim virusom, zbog koga je izgubila više ljudi nego u Drugom svetskom ratu, nije uspeo da smiri strasti Amerikanaca uoči današnjeg glasanja Elektorskog koledža za 46. šefa Bele kuće.

НЕ СМИРУЈУ СЕ СТРАСТИ: Данас почиње вакцинација у САД и Електорски колеџ гласа за 46. шефа Беле куће

"Antifa" nasrnula na Trampove pristalice u Vašingtonu / Foto AP

Pola Amerike, na čelu sa aktuelnim republikanskim predsednikom, Donaldom Trampom, ne veruje da je Bajden, čija je pobeda koincidirala sa pojavom vakcine, a formalno glasanje elektora sa početkom vakcinacije, bez malverzacija i prevara trijumfovao nad rivalom.

U danu kada je u Americi zabeležen novi, crni dnevni rekord od 3.309 preminulih, i maksimalnih 231.775 zaraženih kovidom 19, hiljade Trampovih pristalica se nije uplašilo i odustalo od okupljanja u Vašingtonu, kako bi izrazili podršku njegovim pokušajima da, tvrdnjama o prevari, promeni ishod izbora. Kolika napetost vlada u prestonici Amerike, ali i koliko su duboke podele u SAD, pokazali su sukobi između Trampovih pristalica i oponenata "Antife". Četiri osobe su čak zbrinute u bolnici sa ubodnim ranama, dok su 23 osobe privedene.

Tramp je, istovremeno, kritikovao odluku Vrhovnog suda, donetu hitno, kako ne bi narušila elektorsko glasanje, da odbaci tužbu države Teksas, kojom se tražilo poništavanje rezultata izbora u četiri, za pobedu ključne, države. Odluka Vrhovnog suda, koja takođe nije bila jednoglasna, prekinula je pretnju "građanskim ratom", jer su se čak 44 američke države svrstale ili uz Teksas ili uz tužene države:

- Pobedio sam na izborima sa velikom razlikom, ali zapamtite, jedino kada je reč o legalnim glasovima, a ne o lažnim glasačima i prevarama koje su se, nekim čudom, pojavile svuda! Kakva sramota! - uveravao je Tramp na "Tviteru".

Tužbom Vrhovnom sudu Teksas je tražio da se Džordžiji, Mičigenu, Pensilvaniji i Viskonsinu zabrani da daju elektorske glasove Bajdenu. Sud je u kratkom, nepotpisanom, nalogu naveo da Teksas nije pokazao "pravno prepoznatljiv interes za način na koji druga država sprovodi svoje izbore".

- Vrhovni sud nas je zaista izneverio! Nema mudrosti, nema hrabrosti! - komentarisao je Tramp na "Tviteru".

Šef Trampovog pravnog tima Rudi Đulijani najavio je da pravna borba nije gotova, dok su se protestni skupovi širili u više američkih gradova uoči današnjeg sastanka Elektorskog koledža. Nadjačavali su strah od virusa korona.

S druge strane, Bajdenovo današnje, formalno proglašenje za novog predsednika SAD, odvijalo se paralelno sa izdavanjem dozvole Američke agencije za hranu i lekove (FDA) za hitnu primenu vakcine protiv kovida 19 američke farmaceutske kompanije "Fajzer" i nemačkog "Bionteka".

AGENCIJA

AMERIKA je prvih osam miliona zaraženih registrovala za nešto više od osam i po meseci, da bi se broj udvostručio za manje od dva meseca. Negativan rekord zabeležen je u danu kada je Američka agencija za hranu i lekove odobrila hitnu upotrebu vakcine kompanija "Fajzer" i "Biontek". 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024