ZASTRAŠUJUĆI EFEKTI PARALIZOVANOG ITALIJANSKOG ZDRAVSTVA: Kasno otkriveni karcinomi u porastu, smrtnost nerođene dece uvećana 400 posto!

Milica OSTOJIĆ, specijalno za "Večernje novosti" - RIM

09. 12. 2020. u 18:26

SMRTNOST nerođene dece, koja su preminula u utrobama majki, od početka epidemije virusa korona u Italiji povećala se frapantnih 400 posto!

ЗАСТРАШУЈУЋИ ЕФЕКТИ ПАРАЛИЗОВАНОГ ИТАЛИЈАНСКОГ ЗДРАВСТВА: Касно откривени карциноми у порасту, смртност нерођене деце увећана 400 посто!

Foto: Tanjug

To je nažalost rezultat zbira otpusnih listi trudnica koje nisu mogle da odu, ili su se plašile kontrole kod ginekologa i odlaska u bolnicu u strahu da će tamo biti zaražene.

Ovu brojku potvrđuju i dva istraživanja sprovedena u regionu Lacio, u rimskoj klinici Umberto Prvi, gde je između marta i maja ove godine broj mrtvih fetusa u regionu utrostručen u odnosu na isti period prošle godine. Rezulat istraživanja u bolnici "Manđagali" u Milanu je još dramatičniji. U periodu februar - jun ove godine beleži se četiri puta veća smrtnost u odnosu na prethodnu godinu.

Takvo uvećanje beleži se i u svim regionima koji su bili najviše pogođeni korona virusom u prvom talasu. Gubici nerođenih beba i patnje trudnica mogli su da budu izbegnuti redovnim kontrolama ploda i prenatalnim lečenjem.

Pretpostavlja se da je smrtnosti fetusa doprinelo suspendovanje mnogih ginekoloških pregleda i analiza o državnom trošku. Sve se svelo na privatni sektor, uprkos pravu na zdravstvenu zaštitu, pa je pomoć ginekologa i dodatne analize mogao da uradi samo onaj ko je imao novaca.

Porast smrtnosti nerođenih beba, koje nisu ni ugledale svetlost dana, nije jedini zastrašujući podatak koji je rezultat blokiranog zdravstva u Italiji, okrenutog u najvećem broju ka lečenjeu obolelih od korone.

Ukinuta je jedna od tri posete specijalistima za dijagnostifikovanje obolenja raka debelog creva ili dojke. Zato se stiglo do alarmantne brojke od 1,5 miliona tumora koji nusu uočeni na vreme, 585.000 raka na debelom crevu, 472.000 raka na dojci. I što je najgore, bomba takvih obolenja preti da eksplodira svakog časa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024