"OVA PANDEMIJA NIJE NAJGORA: Bil Gejts - "Čeka nas još gora, koja nema veze sa virusom"

Novosti online

09. 12. 2020. u 18:11

MILIJARDER Bil Gejts jedna je od vodećih figura u borbi protiv korona virusa.

ОВА ПАНДЕМИЈА НИЈЕ НАЈГОРА: Бил Гејтс - Чека нас још гора, која нема везе са вирусом

Foto: EPA

Ipak, on podseća, još od rane faze korona krize, da bi trebalo da se fokusiramo na još jednu "pandemiju", koja bi mogla prouzrokovati više smrtnih slučajeva od kovida-19, a to su, prema njegovim rečima, klimatske promene.

Sada je otišao korak dalje i u nedavnoj objavi na svom blogu "Gejts nouts" navodi da je vreme za stvaranje nacionalnih instituta za inovacije. Osnivač Majkrosofta godinama unazad upozorava na efekat staklene bašte i naglašava da moramo inovirati način na koji proizvodimo i skladištimo čistu električnu energiju, ili na koji uzgajamo hranu, krećemo se i grejemo.

Za to su potrebna tri faktora: domišljatost, finansije i fokus vlada širom sveta. Jedno konkretno rešenje koje milijarder predlaže je povećanje javnog finansiranja za istraživanje čiste energije.

Gejts kao primer navodi šta se dešava u SAD. Objašnjava da savezna vlada njegove zemlje godišnje troši oko 7 milijardi dolara na istraživanje čiste energije, u poređenju sa više od 35 milijardi dolara godišnje koje daje za medicinska istraživanja.

- Stavljanje energije u ravnopravan položaj sa zdravljem bio bi ključni, prvi korak koji bi stvorio više od 370.000 radnih mesta i, istovremeno, promovisao agendu čiste energije - smatra Gejts.

Pored povećanja javnog finansiranja, on predlaže da se javno istraživanje o obnovljivoj energiji centralizuje u jednoj instituciji. Ovde ponovo uzima za primer SAD, jer u toj zemlji istraživanjem čistih goriva upravljaju kancelarije u odeljenjima za energetiku, transport i odbranu, pa čak i NASA.

Slično tome, odgovornost za istraživanje skladištenja energije raspoređena je u najmanje četiri kancelarije Odeljenja za energetiku. Ovo je najvažnija stvar koju Sjedinjene Države mogu učiniti ako žele da vode svet ka inovacijama koje će rešiti klimatske promene, navodi Bil Gejts.

Takođe, u svom obraćanju pominje Nacionalni institut zdravlja iz SAD (NIH) koji je, kako kaže, od 1980. pomogao otkrivanju više od 150 novih lekova, vakcina i novih upotreba starih medikamenata. Rad njegove fondacije, navodi dalje, jednostavno ne bi bio moguć bez napretka ove institucije.

Gejts objašnjava da je razlog za uspeh NIH-a to što ova institucija ima jasnu i specifičnu misiju, nepolitičke lidere i može da računa na snažnu podršku javnosti i zakonodavne vlasti.

(Blic)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (6)

SZO UPOZORAVA SVET: Opasan virus se razvija...