VAKCINACIJA U ITALIJI SREDINOM JANUARA: Čeka se dozvola za dopremanje vakcina na Vojni aerodrom

M.Ostojić

07. 12. 2020. u 12:57

VOJNI aerdorom "Pratika di Mare" u blizini Rima biće centar za dopremanje i smeštaj anti-Kovid vakcina. Čeka se 29. decembar za dozvolu Evropske agencije za lekove (EMA) koja treba da potvrdi upotrebljivost i efikasnost svih vakcina koje će uvoziti Italija i početak vakcinisanja planira se orijentaciono za 15. januar.

ВАКЦИНАЦИЈА У ИТАЛИЈИ СРЕДИНОМ ЈАНУАРА: Чека се дозвола за допремање вакцина на Војни аеродром

Tim iz Oksforda razvio je jednu od najuspešnijih vakcina protiv kovid 19 / Foti AP

Vlada je u saradnji sa Ministarstvom za Zdravlje donela odluku o kupovini 202 miliona i 573.000 vakcina, kupljeno je 6 vrsta vakcina na čelu sa Astrazeneka-Oksford 40,38 miliona doza, Fajzer/BionTek 26,92 miiliona, Moderna 10.768.000 a koje će stići za prvo tromesečje 2021.

S obzirom da Italija ima 60 miliona stanovnika i da su potrebne dve doze za svakog, znači neophodna količina je 120 miliona a ostala ostaje za rezervu i vakcina će biti besplatna.

Po sadašnjem planu najpre će biti vakcinisano kompletno sanitarno osoblje i ono koje sarađuje sa njima i u direktnom je konaktu, a potom osobe u staračkim domovima i to je plan za prvo tromesečje 2021. godine.

Radi potpune bezbednosti i izbegavanja bilo kakvog manipulisanja vezanog za vakcinu već je spreman ogromni hangar i neophodni pomoćni prostor na vojnom aerodromu, sve u cilju regularnosti i sigurnog smeštaja vakcine, sa maksimalnim nivoom bezbednosti i visokim tehnološkim nadgledanjem, a na teren će biti prevožena vojnim kamionima i helikopterima sa održavanjem neophodnog propisanog nivoa temperature.

Za sada je predviđeno 300 mesta za smeštaj i 1.500 mesta za vakcinaciju dužApeninskog poluostrva, a mestu vakcinisanja biće prisutni lekar, 4 medicinska radnika kao i administrativno osoblje koje će voditi evidenciju o čitavoj proceduri.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju