BEZ SAGLASNOSTI O VAKCINACIJI U EU: London nije čekao odluku Brisela, počinje masovno cepljenje stanovništva

Milica Ostojić (Rim)

03. 12. 2020. u 16:32

ENGLESKA počinje sa vakcinisanjem i prva je na svetu koja je usvojila Fajzer/BioNTek vakcinu a koja bi trebalo da zaštiti stanovništvo od Kovida-19.

БЕЗ САГЛАСНОСТИ О ВАКЦИНАЦИЈИ У ЕУ: Лондон није чекао одлуку Брисела, почиње масовно цепљење становништва

Foto EPA

London nije želeo da sačeka zeleno svetlo od Evropske agencije za medicinu (EMA) a koja je najavila da će 29. decembra objaviti svoju odluku, dok iz Brisela stiže poruka Evropi da je engleska preueranjenost "rizik po zdravlje".

Evropa nije saglasna o odluci engleskih vlasti jer "se preskaču razni koraci i rigorozna kontrola podataka u eksperimentisanju i može dovesti u opasnost zdravlje građana". Međutim, u Velikoj Britaniji vlada ogromna euforija (prenose masovno današnji italijanski mediji) tamošnji ministar za Ekonomski razvoj Alok Šarma objavljuje:

- Velika Britanija je vodila svet u pobedu protiv ove bolesti - a nemački ambasador u Londonu Andreas Mihaelis na to odgovara: "Nije to uspeh Engleske već je evropski i internacionalni".

I upravo iz Nemačke stiže upozorenje da "usporeniji evropski naučni pristup jeste i zbog toga da se uveća poverenje u vakciju". I Brisel podseća i na to da je Velika Britanija do 31. decembra partner EU, dakle trebalo je da sačeka dozvolu Evropske agencije za medicinu.

U Italiji je juče na sednici Senata minisar Zdravlja Roberto Speranca ilustrovao linije vodilje u vakcinisanju kada stignu dozvole za svaku pojedinačnu vakcinu, sa kalendarom od polovine januara: Astra Zeneka-Oksford 16,1 miliona doza u prvom tromesečju, 24,2 u drugom, Fajzer 8,7 u prvom, 8 u drugom i 10 miliona u trećem tromesečju. Za sada je Italija  kupila 6 vakcina koja će biti autorizovane na vreme, jedna za drugom. I planira ukupni potencijal, zaključno sa prvim tromesečjem 2022. godine 202.573.000 doza.

Polemike ko će biti najpre vakcinisan u Italiji: za sada je izvesno da će najpre u prvom tromesečju kada stiže za 1,7 miliona doza vakcine Fajzer, biti besplatne a koga najpre vakcinisati, odnosno ko će biti u drugom redu, s obzirom da će sanitarni radnici biti u prvom, a u drugom redu da li najstarije osobe ili najlmađe, učenici, studenti kao i nastavnici?

Na Apeninskom poluostrvu najoptimističkija pretpostavka je da će se do leta/jeseni 2021. godine stići do 20 od 60 miliona stanovnika vakcinisanih i imunizovanih, uz uslov da sve vakcine budu autorizovane i proizvedene na vreme.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave