PLANETA "ZAVRĆE" RUKAVE: U Rusiji vakcinacija počela, u Britaniji od 14, Amerikanci čekaju dozvolu, Nemačka ne žuri

D. V.

06. 12. 2020. u 22:35

VAKCINACIJA građanstva protiv kovida 19. počela je u petak u Rusiji, a sledeća zemlja koja planira masovno cepljenje svojih podanika je Velika Britanija, 14. decembra, najavljuje vlada u Dauning stritu.

ПЛАНЕТА ЗАВРЋЕ РУКАВЕ: У Русији вакцинација почела, у Британији од 14, Американци чекају дозволу, Немачка не жури

U Moskvi prvi građani uzeli "lek" / Foto AP

Kraljica Elizabeta je u nedelju potvrdila da će među prvima zavrnuti rukav, kao i pre nje četiri predsednika SAD - najnoviji, DŽo Bajden, Barak Obama, DŽordž Buš i Bil Klinton. U Sjedinjenim Državama u utorak, sredu i četvrtak, kada će se prve doze "Fajzerove" vakcine protiv virusa korona dati pacijentima, Federalna institucija za hranu i lekove razmatraće zahteve "Fajzera", zatim "Moderne" i "Oksford - Astra Zeneka" vakcina i očekuje se da će cepiva dobiti zeleno svetlo.

Poslednji podaci iz SAD govore o oko 1,8 miliona dnevnih testova na kovid, dok je u bolnicama 101.000 zraženih.

Moskva je u subotu započela široko vakcinisanje vojnika i drugih visokorizičnih grupa, po nalogu ruskog predsednika Vladimira Putina od srede. Gradonačelnik Moskve je tvrdio da se u petak više od 5.000 ljudi prijavilo u prvih pet sati registracije. Rusija je sada prijavila ukupno više od 2,4 miliona slučajeva, četvrti su na svetu, iza SAD, Indije i Brazila, a ispred Francuske.

Inače, prema medijima, najdrastičnija zaključavanja se ponovo beleže u Americi, konkretno u Kaliforniji gde je guverner Geri NJusam naredio zatvaranje svega sem prodavnica hrane i restorana koji obroke isporučuju na šalteru. U Kaliforniji se nastavlja i tiha pobuna okružnih šerifa koji neće da budu "batina"za građane i ovi čuvari reda sve češće se protive restrikcijama.

U Francuskoj, koja je teško pogođena virusom, prve masovne vakcinacije se očekuju od 15. decembra, a u Nemačkoj, prema pisanju "Blumberga" neće biti masovnog vakcinisanja do leta. Ministar Jens Špan rekao je da će se Nemci vakcinisati do jeseni 2021.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)