KINESKA SONDA POLETELA SA MESECA: "Čange-5" se vraća na Zemlju, donosi uzorke tla i kamenje sa našeg satelita (VIDEO)

Novosti online

04. 12. 2020. u 17:40

KINESKA sonda „Čang’e 5” poletela je sa Meseca noseći uzorke Mesečevog tla ka Zemlji.

КИНЕСКА СОНДА ПОЛЕТЕЛА СА МЕСЕЦА: Чанге-5 се враћа на Земљу, доноси узорке тла и камење са нашег сателита (ВИДЕО)

Foto: Printscreen

Kineska letelica doneće na Zemlju Mesečevo kamenje prvi put posle 44 godine. Sonda koja je uzela uzorke treba da se u Mesečevoj orbiti spoji sa letelicom koja će je doneti na našu planetu.

Spajanje, koje će trajati 3,5 sata, trebalo bi da se obavi u subotu, a konačan povratak na Zemlju počeće par dana kasnije, u zavisnosti od planetarnog „prozora“, kojim će Mesečeva gravitacija pomoći letelici da ubrza ka Zemlji.

Put ka Zemlji trebalo bi da traje 112 sati, a letelica će se spustiti u kinesku oblast Unutrašnja Mongolija.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

HISTERIJA ZAPADA Lavrov: Insistiranje na porazu Rusije pokazuje njihovu agoniju