ZVECKANjE ORUŽJEM: Amerika formira Atlantsku flotu za suprotstavljanje Rusiji

Novosti online

03. 12. 2020. u 12:15

ЗВЕЦКАЊЕ ОРУЖЈЕМ: Америка формира Атлантску флоту за супротстављање Русији

Foto: EPA

SAD će preimenovati Komandu američke flote u američku Atlantsku flotu, koju će preusmeriti na rešavanje zadataka povezanih sa suprotstavljanjem Vojno-pomorskoj floti Rusije u regionu, saopštio je sekretar američke Ratne mornarice Kenet Brejtvejt.

- Kako bi se izborili sa jedinstvenim izazovima koji se javljaju na atlantskoj pozornici vojnih dejstava, preimenovaćemo Komandu flote u američku Atlantsku flotu i preusmerićemo naše pomorske snage u tom važnom regionu na njihov početni zadatak – kontrolisanje pomorskih puteva pristupa teritoriji SAD i naših saveznika - rekao je Brejtvejt.

Prema njegovim rečima, „Atlantska flota će se suprotstaviti Vojno-pomorskoj floti Rusije koja ponovo deluje odlučno i raspoređuje svoje snage bliže i bliže istočnoj obali SAD“.

Atlantska flota SAD je prvobitno formirana 1906. godine, ali je 2006. reorganizovan u Komandu flote SAD.

Ruski vojni ekspert Ilja Kramnik podseća da je Atlantska flota u vreme Hladnog rata bila najznačajnija za Ameriku, a nakon toga je težište pomereno na Tihi okean, piše „Vzgljad“.

- Preimenovanje, odnosno obnavljanje prava Atlantske flote, označava da, s obzirom na pogoršanje odnosa sa Rusijom, SAD počinju da pridaju sve veći značaj Atlantiku - smatra ekspert.

Kramnik prognozira povećanu aktivnost i koncentraciju američkih snaga u regionu, sada ne radi rutinskih vežbi čime su se uglavnom bavili poslednjih godina, nego sa ciljem „praktične konfrontacije sa Rusijom i njenom flotom“.

Podsetimo, američki razarač „Džon Mekejn“ nedavno je uplovio u teritorijalne vode Rusije, prešavši dva kilometra preko granične linije u području zaliva Petar Veliki. Ruski političari i eksperti burno su reagovali na vest, ocenivši taj korak kao bezobrazluk i provokaciju.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)