ERDOGAN UPOZORIO SVET: Postoji bolest koja se brže širi od korone

Novosti online

28. 11. 2020. u 15:57

PREDSEDNIK Republike Turske Redžep Tajip Erdogan upozorio je na rastuću islamofobiju na Zapadu i poručio da vređanje drugih ljudi i njihovih verovanja nemaju veze sa slobodama, javlja Anadolu Agencija.

ЕРДОГАН УПОЗОРИО СВЕТ: Постоји болест која се брже шири од короне

Foto: Presidential Press Service via AP, Pool/EPA

Erdogan se preko video-linka obratio učesnicima 23. godišnjeg kongresa Muslimanske američke zajednice (MAS) i zahvalio organizatorima koji su uspeli naći načina da se okupe na virtuelnoj platformi kada već uslovi pandemije KOVID-19 ne dozvoljavaju tradicionalna okupljanja.

- Svesni smo da između srca ne mogu biti granice. Udaljenost je navažna za one čija srca su ujedinjena - kazao je Erdogan.

Erdogan je upozorio na problem rastuće islamofobije na Zapadu i naveo "primer Francuske u kojoj se pod plaštom slobode govora vređa Poslanik Muhammed".

- Vređanje nečijih svetinja je daleko od slobode. Mišljenje je jedno, a vređanje nešto drugo - kazao je Erdogan.

Ističući kako je ideološki fanatizam uzeo maha, Erdogan je kazao da oni koji ignorišu napade na džamije i ohrabruju vređanje muslimanskog proroka Muhameda, ustvari prikrivaju vlastiti fašizam.

Turski predsednik Erdogan je dalje kazao da je islamofobija bolest koja se širi brže od koronavirusa.

- Kulturalni rasizam, diskriminacija i netolerancija su dosegli razmere da više ne mogu sakriti i u zemljama koje su godinama važile za kolevke demokracije - kazao je Erdogan.

Erdogan tvrdi da su islamofobija i ksenofobija postali trend koji rukovodi državnim politikama i otežava svakodnevni život ljudi.

Dodao je da je marginalizacija muslimana na bazi njihovih verovanja, jezika, imena i načina oblačenja postala uobičajena praksa u mnogim zemljama.

Turski predsednik Erdogan i ovom prilikom je kazao da se Turska odlučno suprotstavlja svim oblicima sukoba na etničkim ili verskim osnovama i da je uvek spremna odgovoriti na napade na njene svete vrednosti.

- Nastojimo voditi umerenu, poštenu i samouverenu politiku koja je primer cijelom čovečanstvu, a posebno u kontekstu religijskih sloboda. Ne mešamo se u tuđa vjerovanja ili način života i garantujemo slobodu praktikovanja vere svim našim građanima - kazao je Erdogan.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (11)

ZELENA BUDUĆNOST POČINJE S NAMA: Značaj i koristi zelenih ciljeva za Novu godinu