DOŽIVOTNI ZATVOR ZA 337 OSUĐENIKA: Najveće suđenje u Turskoj zbog pokušaja državnog udara i svrgavanja predsednika jula 2016. godine

D. SAVIĆ

27. 11. 2020. u 00:12

SUD u Turskoj osudio je na doživotni zatvor 337 optuženih, među kojima su visoki vojni oficiri, u jednom od najvećih suđenja povezanih sa pokušajem državnog udara, jula 2016. godine.

ДОЖИВОТНИ ЗАТВОР ЗА 337 ОСУЂЕНИКА: Највеће суђење у Турској због покушаја државног удара и свргавања председника јула 2016. године

Specijalci ispred suda u Ankari / Foto Tanjug-AP

Među ukupno 475 optuženih su piloti i vojni komandanti, osumnjičeni za pokušaj svrgavanja turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana.

Oni su optuženi da su operacijom komandovali iz vojne baze "Akinči" nedaleko od prestonice, Ankare. Među optuženma je 25 generala i 10 civila.

Više od 10 vojnih oficira, uključujući pilote borbenih aviona F-16, dobili su doživotni zatvor. Presude se još izriču u najvećem turskom sudu u Sinčanu, pored Ankare.

Prvooptuženi za zaveru, turski muslimanski klerik Fetulah Gulen, za koga Erdogan tvrdi da je "mozak" operacije, međutim, nedostupan je sudovima u Ankari, jer živi u Americi. Njemu se sudi u odsustvu.

Uz Gulena, kao glavni koordinator operacije navodi se teolog Adil Oksuz. I njemu se takođe sudi u odsustvu.

Gulen je, u međuvremenu, negirao bilo kakvu umešanost u pokušaj puča u kom je pre četiri godine ubijena 251 osoba, a ranjeno više od 2.000 ljudi. U vreme puča Erdogan je bio na letovanju u odmaralištu, ali su hiljade njegovih pristalica demonstrirale u noći pobune, suočavajući se sa vojnicima i sprečavajući zaverenike da preuzmu vlast.

Pokret "Hizmet", koji predvodi nekadašnji Erdoganov saveznik Gulen, predsednik Turske naziva "terorističkim". Od pokušaja puča Gulen, kome je 79 godina, i živi u Pensilvaniji, ima status begunca. Turska, zasad bezuspešno, traži njegovo izručenje.

Suđenje traje od avgusta 2017. godine. Optuženi su bili osumnjičeni zbog pokušaja da ubiju predsednika Erdogana i preuzmu ključne institucije. Oficiri koji su kovali zaveru protiv Erdogana zaplenili su avione u vazdušnoj bazi Akinči, uzevši kao taoce generala Hulusija Akara i još nekoliko oficira.

Optužnica navodi da je 25 pilota avionima F-16 bombardovalo ciljeve u Ankari, uključujući parlament, pogođen triput, kao i glavne bezbednosne institucije. U bombardovanju je poginulo 68 ljudi u Ankari, a ranjeno je više od 200 osoba.

Erdogan je posle puča sproveo veliku "čistku" državnh institucija. Otpustio je, ili suspendovao, više od 100.000 zaposlenih u javnom sektoru, uključujući profesore, sudije, optužujući ih za veze sa Gulenom. U međuvremenu je bilo mnogo suđenja na kojima su izricane kazne doživotnog zatvora za više od 2.500 optuženih.

BEZ ZAOŠTRAVANjA SA SAD

Ankara ne očekuje povećanje tenzija između SAD i Turske sa administracijom Džozefa Bajdena. Tenzije su porasle zbog nesuglasica oko Sirije i odbijanja SAD da izruče Gulena, ali Numan Kurtulumus, visoki funkcioner partije Erdoganove, kaže: "Bajden će biti pažljiv, ali će istovremeno čuvati interese SAD i neće pogoršavati odnose sa Turskom", ocenio je on.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

BORIŠA SIMANIĆ ŠOKIRAO SVE! Evo šta je izjavio reprezentativac koji je izgubio bubreg igrajući za Srbiju (VIDEO)