FEJZULAJ NAPRAVIO BUNKER: Terorista koji je počinio masakr u centru Beča spremao se za veliki okršaj sa austrijskom policijom

I. S.

13. 11. 2020. u 16:28

TERORISTA Kujtim Fejzulaj, koji je 2. novembra u centru Beča ubio četvoro i ranio više od 25 ljudi, prethodno je pažljivo pripremio svoj stan za oružani okršaj sa policijom. Od nameštaja je napravio pravi bunker koji bi mu poslužio kao zaklon u slučaju da bude primoran da se sa policajcima suoči u svom domu.

ФЕЈЗУЛАЈ НАПРАВИО БУНКЕР: Терориста који је починио масакр у центру Беча спремао се за велики окршај са аустријском полицијом

Kujtim Fejzulaj bio pripremljen za sukob sa policijom / Foto AP

Još se ne zna kako je takvo naoružanje ovaj islamista albanskog porekla sa dvojnim državljanstvom Austrije i Severne Makedonije, uopšte prošvercovao u svoje bečko prebivalište. Policija je tokom istrage saopštila da je Fejzulaj u poslednje vreme više boravio u Severnoj Makedoniji i na KiM, nego u Austriji, po svoj prilici pripremajući teroristički napad.

Mogući saučesnici, koji su privedeni, odbacili su tvrdnje policije da su mu pomogli, čak i da su znali da priprema nešto. U pritvoru se trenutno nalazi ukupno deset osoba iz Fejzulajevog okruženja.

U međuvremenu, islamsko groblje u 23. bečkoj opštini odbija da sahrani Kujtima Fejzulaja. "Alah će se obračunati s njim. Ali i mi osećamo potrebu da nešto učinimo. On je ubio nedužne ljude i time naneo štetu svim muslimanima", rekao je upravnik groblja Ali Ibrahim. Ovo groblju je uspostavljeno 2008. kao prvo islamsko groblje u Austriji.

On je dodao da je odluku saopštio islamskoj zajednici, koja ga je podržala. Takođe, preneo je, i drugi vernici su mu rekli da ne žele da budu sahranjeni pored ubice.

Sada je potpuno otvoreno gde i kada bi mogao biti sahranjen Fejzulaj, koji je ubijen u okršaju sa policijom, a kao jedna od mogućnosti pominje se i Severna Makedonija, odakle potiče.

KURC: NOVO KRIVIČNO DELO

AUSTRIJSKI kancelar Sebastijan Kurc najavio je promenu kaznene politike. Uvodi se novo krivično delo - "politički islam". Među prvim potezima biće zatvaranje svih radikalnih bogomolja u Austriji u kojima se širi verski ekstremizam uz presecanje tokova novca kojim se finansira.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

EJ, LJUDI, ALI BUGARSKA... Ovom pričom je Nikola Jokić šokirao Amere