DRAME PREŽIVELIH U KOLAPSU BOLNICA: "Javna zdravstvena ustanova ostavila mi je više rana od virusa"

M. Ostojić

12. 11. 2020. u 11:54

POSTOJE pacijenti serije A i serije B ali i oni izvan svakog nadzora, tako je u Napulju nađem mrtav pacijent u kupatilu hitne pomoći u bolnici "Kaldareli", u rimskoj bolnici "San Kamilo.

ДРАМЕ ПРЕЖИВЕЛИХ У КОЛАПСУ БОЛНИЦА: Јавна здравствена установа оставила ми је више рана од вируса

FOTO: EPA

Pacijent je proveo je 12 dana na nosilima u iščekivanju da bude smešten na odelenje Kovida, a neki lekari ne izdrže nadljudske napore i da prisustvuju svakodnevnim kompromitujućim situacijama i daju otkaz.

Ko je preživeo priča, ko nije njegov leš neko je snimio u kupatilu bolnice i stavio na društvene mreže, krv u žilama da ti se sledi kako se može završiti u kolapsu najvećeg broja bolnica u Italiji, 4 pacijenta u gradu Kastelamare di Stabija (blizu Napulja) preminuli u tri ambulante i jednim kolima parkirani dok su čekali da budu primljeni u hitnu pomoć prenatrpanu a potom na odelenje za vanredno stanje.

Italija se za kratko vreme potpuno survala od uvećanja broja zaraženih i preminulih, prestigla je za kratko vreme broj zaraženih u Španiju i Velikoj Britaniji i približava se dramatično francuskoj realnosti, juče 623 više preminulih nego u prethodnom danu, a samo dva dana ranije broj je iznosio 356.

Urgentno se traže pivatne strukture za smeštaj obolelih od Kovida, vojska stigla u Napulj da pomogne u sređivanju poljske bolnice, industrijskih hala za postavljanje kreveta, ili u unutrašnjosti crkava, juri se u potrazi za krevetima, 500 nedostaje, Kampanija nema ni izbliza sanitarne strukturte adekvatne za ovakvo vanredno stanje.

Doktorka, 40 godina iz Torina, daje otkaz, radila je u odelenju koje nije bilo Kovid "niko ovog leta posle prvog talasa nije mislio da organizuje kurseve obuke i nauči zanatu nas lekare poslu kojeg nismo poznavali, moglo se shvatiti u proleće iznenađenje korona virusa ali sada ne", daje otkaz ne može da gleda patnje pacijenata i kompromitaciju posla kojeg obavlja a da ne sabira kolike su i patnje onih koji su bolesni od neke druge bolesti a ne mogu da dobiju bilo kakav pregled, analizu ni slučajno smeštaj u bolnicu.

Bruno koji je preživeo na nosilima 12 dana priča: hladno, jedan čaršav za pokriti se, boluje i od celijakije, kakva dijeta nema ni obroka, donesu ti satima posle svađe kutiju tunjevine i jabuku, a "San Kamilo" slovi kao prva rimska bolnička stuktura, kolaps je jer nisu otvorene sve sale, nema ni lakara i bolničara da bi mogli da opsluže pacijente.

- Javna zdravstvena ustanova ostavila mi je više rana od virusa - svedoči čovek koji je imao sreću da se posle agonije vrati kući.

                           

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SVETSKI DAN URBANISTIČKOG PLANIRANJA: Prilika da se istakne uticaj urbanizma na kvalitet života