PREDSEDNIK JERMENIJE: Saznao sam iz medija o završetku rata u Karabahu

Novosti online

10. 11. 2020. u 07:36

PREDSEDNIK Jermenije Armen Sarkisjan izjavio je da je o trilateralnoj izjavi o Karabahu saznao iz medija i da nije učestvovao ni u kakvim razgovorima, a takođe dodao da će, uzimajući u obzir zabrinutost naroda, odmah pokrenuti političke konsultacije.

ПРЕДСЕДНИК ЈЕРМЕНИЈЕ: Сазнао сам из медија о завршетку рата у Карабаху

Armen Sarkisjan

- Iz štampe sam saznao za potpisivanje izjave o završetku rata u Karabahu sa predsednicima Rusije i Azerbejdžana. Iz štampe sam saznao i o uslovima okončanja rata. Sa mnom, kao predsednikom zemlje, nažalost, nisu održane konsultacije i razgovori o ovom dokumentu. Nisam učestvovao ni u kakvim pregovorima - navodi se u izjavi Sarkisjana na sajtu jermenskog predsednika.

Prema njegovim rečima, rešavanje sukoba u Karabahu je od nacionalnog značaja i svaki korak, dejstvo ili rešenje, „a posebno potpisivanje bilo kog dokumenta“ koji se tiče bezbednosnih interesa i prava Jermenije, Arcaha (Karabaha) i čitavog jermenskog naroda, „trebalo bi da budu predmet sveobuhvatnih konsultacija i diskusija“.

- Naglašavam da se o sudbini Arcaha, a samim tim i jermenskog naroda, može odlučivati samo uzimajući u obzir naše nacionalne interese i samo na osnovu nacionalnog konsenzusa - ​​istakao je Sarkisjan.

Ranije je saopšteno da su lideri Rusije, Jermenije i Azerbejdžana usvojili zajedničku izjavu o prekidu vatre u Karabahu. Prema izjavi, koju je objavio predsednik Rusije, potpuni prekid vatre počinje 10. novembra, Azerbejdžan i Jermenija zaustavljaju se na zauzetim položajima, a takođe moraju da razmene zarobljenike.

Osim toga, u Karabahu će biti stacionirani ruski mirovnjaci. Jermenski premijer Nikol Pašinjan izjavio je da mu je ovaj sporazum bio izuzetno težak. Nakon objave sporazuma, u Jerevanu su započeli protesti.

(Sputnik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)