PAPA UZ BATKU: Novi vatikanski nuncij stigao u Minsk

Branko Vlahović - stalni dopisnik iz Moskve

09. 11. 2020. u 21:51

ZA razliku od zapadnih zemalja, Vatikan je priznao Aleksandra Lukašenka za legitimnog predsednika Belorusije tako što je novi apostolski nuncij arhiepiskop Ante Jozić, predao akreditivno pismo upravo Lukašenku.

ПАПА УЗ БАТКУ: Нови ватикански нунциј стигао у Минск

Ante Jozić i Aleksandar Lukašenko / Foto Predsednička administracija

Jozić je rodom iz Hrvatske i pre desetak godina je bio pomoćnik nuncija u Moskvi.

Na svečanosti je Lukašenko kazao da posebni odnosi vežu Belorusiju i Vatikan jer na međunarodnoj areni zajedno rade na realizaciji važnih inicijativa kao što je borba protiv trgovine ljudima, suprotstavljaju se nasilju prema deci, štite tradicionalne porodične vrednosti i dr.

- U odnosima Vatikana i Belorusije posebnu pažnju posvećujemo pitanju međukonfesionalnih odnosa. Mi računamo na konsolidaciju i konstruktivnu ulogu Katoličke crkve i beloruskog društva - kazao je Aleksandar Lukašenko.

Katolički episkopi u Belorusiji bili su šokirani time što je Vatikan priznao Lukašenkovu legitimnost kao predsednika. Lukašenko nije skrivao nezadovoljstvo zbog toga što je prvi čovek Konferencije katoličkih episkopa Belorusije arhiepiskop Tadeuš Kondrusevič putovao u Poljsku "po konsultacije kako da razruši Belorusiju". On tvrdi da je rekao papi Franji da bi bilo logično da se katolički sveštenici obrazujuju u Minsku, a ne da se šalju oni iz Poljske, kad su tamošnje vlasti zauzele negativan stav prema Belorusiji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

SZO UPOZORAVA SVET: Opasan virus se razvija...