ALARMANTNA PORUKA FRANCUSKOG MINISTRA ZDRAVLJA: Dani i nedelje koji dolaze biće teški

Goran Čvorović

05. 11. 2020. u 19:51

DA nisu preduzete mere karantina, Francuska bi sredinom novembra imala preko 9.000 pacijenata na raeanimaciji, čemu treba dodati i bolesnike od drugih bolesti, poručio je u četvrtak francuski ministar zdravlja Olivije Veran.

АЛАРМАНТНА ПОРУКА ФРАНЦУСКОГ МИНИСТРА ЗДРАВЉА: Дани и недеље који долазе биће тешки

Foto: EPA

Francuska je pre prvog talasa imala ukupno 5.100 kreveta na reanimaciji, a to je zatim podignuto na stalnih 5.800. Ministar Veran je poručio da su kapaciteti od početka ovog meseca privremeno povećani zbog drugog talasa korona virusa na 6.500, a da će moći da se uvećavaju sve do 10.700.

U slučaju da građani poštuju propisane mere, Olivije Veran je procenio da će pik ovog talasa nastupiti sredinom novembra, sa 6.000 pacijenata na reanimaciji samo od kovida, posle čega bi broj trebalo da počne da opada. U suprutnom, najavio je da će drugi talas biti gori od prvog, i da će rast obolelih trajati sve do sredine decembra.

- Drugi talas je tu i veoma je jak – poručio je Veran.

Ipak, izneo je i mišljenje da Francuzi trenutno poštuju mere, što se, kako je istakao, vidi i po gradskom saobraćaju gde je promet u Parizu prepolovljen, kao i po dosta manje automobila na ulicama. Razlika od prvog karantina je ipak u tome što deca idu u školu. Tu neće biti promena, najavio je ministar, koji je takođe istakao da neće biti dodatnih mera.

Gradske vlasti su u Parizu, ipak, odlučile da od 22 sata zabrane dalje raznošenje hrane distributivnim lancima. Mogućnost da se od 21 sat uvede policijski čas u prestonici, i pored postojećeg opšteg karantina u okviru kog može da se izađe na ulicu samo sat dnevno, za sada nije uzeta u obzir.

Trenutno, u Francuskoj na reanimaciji ima preko 4.000 pacijenata od kovida, dok je Olivije Veran naglasio da za ostale bolesti treba ostaviti još dve do tri hiljade mesta. Trenutno je popunjeno 85 odsto kapaciteta.  

- Kad uđemo na reanimaciju, nismo sigurni da ćemo iz nje izaći – uputio je poruku ministar, rekavši da to ne govori da bi nekoga uplašio, iako je sigurno mnoge time uznemirio.

Veran je istakao da sve mora da se uradi da bi se zaštitio zdravstveni sistem. Takođe je rekao da oko 90 odsto obolelih nema simptome ili ima blažu varijantu bolesti, da su kod osam odsto simpmtomi jači i da zahtevaju bolničko lečenje, dok 2 odsto završi na reanimaciji.

Ministar je sve pozvao na mnogo pažnje i opreza.

- Dani i nedlje koji dolaze biće teški za naš zdravstveni sistem. Moraćemo da izdržimo i izdržaćemo – pokušao je Olivije Veran da podigne moral nacije.

Direktor zdravstvene službe Žerom Salomon je takođe uputio alarmantnu poruku.

- Epidemiološka situacija je teška – rekao je on.

Salomon je naglasio da je Francuska zemlja koja ima najviše slučjava u Evropi, 1,6 miliona. Preneo je da se vrši više od dva miliona tetstova nedeljno, s preko 20 odsto pozitivnih.

Izneo je i zabrinjavajući podatak da jedna četvrtina ljudi na reanimaciji ne preživi.

- Situacija se pogoršava, svaki dan je važan – uputio je uznemirujuću poruku javnosti Salomon, istakavši da bi bilo kakvo opuštanje dovelo do više miliona zaraženih.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)