PUTIN NEZADOVOLJAN: Šta čekamo?

Novosti online

02. 11. 2020. u 16:08

RUSKI predsednik Vladimir Putin tražio je da se objasne razlozi kašnjenja odobravanja programa, u okviru kojih je „Roskosmos“ trebalo da napravi, između ostalog, supertešku raketu.

ПУТИН НЕЗАДОВОЉАН: Шта чекамо?

Foto: Tanjug

- "Roskosmosu" je naloženo da pripremi niz novih programa, uključujući one koji imaju za cilj razvoj raketnog kompleksa superteške klase, stvaranje svemirske grupe u okviru projekta "Sfera", kao i dalji razvoj sistema Glonas. Međutim, kao što vidim iz pruženih informacija, ti programi još uvek nisu odobreni - rekao je predsednik na sastanaku za razvoj kosmičkog sektora.

Šef države je takođe zahtevao da se saopšti kada će formiranje takvih programa biti završeno. On je naglasio da je neophodno što pre obaviti taj posao i utvrditi iznos finansiranja.

Prema rečima predsednika, rešavanje strateških zadataka kosmičkog sektora, među kojima su povećanje i poboljšanje orbitalne grupe uređaja, razvoj programa sa ljudskom posadom, kao i stvaranje linije raketnih kompleksa – izuzetno je važno za zemlju, njenu ekonomiju, povećanje bezbednosti i očuvanje liderstva.

- Pri određivanju iznosa finansiranja svemirskih programa, izuzetno je važno stručno postaviti prioritete. Potrebno je objektivno proceniti postojeći naučni, tehnološki, proizvodni potencijal organizacija i preduzeća u sektoru, kako bi budžetska sredsta bila usmerena na projekte čija je realizacija najvažnija i u stanju da pruži maksimalno pozitivan rezultat - dodao je on.

Predsednik Rusije je ranije među prioritetima za razvoj kosmonautike nazvao stvaranje perspektivne linije raketnih kompleksa i poboljšanje kosmičke infrastrukture.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)