ERDOGANOVO VELIKO OBEĆANjE: Svako ko je izgubio kuću u zemljotresu dobiće potpuno novu

Tanjug

31. 10. 2020. u 16:12

ЕРДОГАНОВО ВЕЛИКО ОБЕЋАЊЕ: Свако ко је изгубио кућу у земљотресу добиће потпуно нову

Foto: EPA

TURSKI predsednik Redžep Tajip Erdogan obećao je da će u najkraćem mogućem roku biti izgrađena nova kuća svakom građaninu čiji je dom uništen u jučerašnjem razornom zemljotresu.

Erdogan je na kongresu Stranke pravde i razvoja (AKP) u istočnom turskom gradu Vanu, uputio poruke saučešća porodicama poginulih građana Izmira i celom turskom narodu, a povrijeđenima poželio što brži oporavak.

Govoreći i o globalnim dešavanjima, turski predsednik je poručio da svet trenutno oseća bol prelaska u novo političko i ekonomsko doba, prenosi Agencija Anadolija.

- Prethodni vek, uz ratove koji su rezultirali smrću stotina miliona ljudi, obeležile su kolonijalne aktivnosti bez ikakvih moralnih granica i traganje za demokratijom i slobodom. Vidimo da su se u prvoj ozbiljnoj krizi, kod Zapadnih zemalja koje se predstavljaju kao kolevka demokratije i slobode, odmah pojavile bolesti poput fašizma, rasizma i ksenofobije - ocenio je Erdogan.

Naveo je da "oni koji godinama podstiču ljude iz različitih geografskih područja, koje smatraju jeftinom radnom snagom, da dolaze u njihove zemlje, danas zatvaraju svoje granice pred talasom izbeglica".

- Vrlo je bolno što put ka evropskim vrednostima vodi kroz zagovaranje najtežih uvreda na račun simbola drugih vera i društava - poručio je Erdogan.

Ocenio je da je "porast islamofobije, naročito u Francuskoj, potvrda nastavka mentaliteta koji je Evropu mnogo puta odvukao u katastrofu."

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)