MAKRONU "CRTAJU" METU: Gnev muslimanskih zemalja protiv predsednika Francuske, Erdogan pozvao na bojkot robe

Goran Čvorović - stalni dopisnik iz Pariza

27. 10. 2020. u 19:47

NEVEROVATNO je kako je Francuska, za samo nekoliko dana, prošla put od žrtve do omražene zemlje u delu muslimanskog sveta. Otkako je 16. oktobra odrubljena glava profesoru Samjielu Patiju ispred škole u kojoj je đacima pokazivao karikature s prorokom Muhamedom, francuske vlasti su isticale zalaganje za slobodu izražavanja, a Makron je poručio da Francuska neće odustati od karikatura i crteža.

МАКРОНУ ЦРТАЈУ МЕТУ: Гнев муслиманских земаља против председника Француске, Ердоган позвао на бојкот робе

Foto Tanjug-AP

To je izazvalo lavinu negodovanja širom sveta u zemljama gde je većinsko stanovništvo muslimansko. U glavnom gradu Bangladeša Daki je u utorak protestovalo preko 40.000 ljudi, paleći slike s likom Emanuela Makrona. Policija ih je sprečila u poslednji čas da ne dođu do francuske ambasade.

Istovremeno, turski predsednik Erdogan i zvanično je pozvao na bojkot francuskih proizvoda. Baš u takvim uslovima fudbaleri pariskog prvoligaša PSŽ otputovali su u utorak u Instanbul gde će u sredu igrati utakmicu protiv, kako kažu u Francuskoj, "Erdoganovog tima" Bašakšeira.

Za to vreme, radikalne islamističke organizacije prete. Jedna od njih, bliska "Al kaidi", pozvala je na obračun sa francuskim ciljevima, kao što su privredna i diplomatska predstavništva u inostranstvu, ali i sa metama u zemlji, među kojima su javne ličnosti i mesta.

Zbog toga je policijskim stanicama upućeno cirkularno pismo da strogo povedu računa oko predstojećeg praznika Svih svetih. Posebna pažnja će biti usredsređena na crkve, ali i na džamije čiji su se imami javno izrazili za slobodu izražavanja, posle ubistva Patija.

Kao neki od mogućih načina napada navedeni su i automobili ojačani spreda, koji bi mogli da ulete u masu. Francuske vlasti ističu da su do sada osujetile u proseku po jedan atentat mesečno.

Istovremeno, predsednik Francuskog saveta muslimanske vere Mohamed Musaui je pozvao da se u školama više ne prikazuju sporne karikature, da se ne bi povredila osećanja muslimana.

KAO ĐAVO

TVRDOKORNI iranski list "Vatan-e Emruz" objavio je na naslovnoj strani karikaturu Emanuela Makrona kao đavola, označivši ga kao antiislamistu i tvrdeći da su "francuski ekstremisti viđeni kako pale Kuran". Desetine hiljada demonstranata u Bangladešu nazvale su Makrona "satanistom" i palile njegove fotografije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a