ŠTA ĆE BITI SA ITALIJOM? Sve više zaraženih, a nema dogovora o pooštravanju mera

Milica Ostojić - Dopisnik iz Rima

24. 10. 2020. u 14:07

U ITALIJI možda već sutra usledi novi Vladin Dekret, samo sedam dana od prethodnog, o pooštravanju anti-kovid mera i raznim zatvaranjima iako ima članova Vlade koji zagovaraju totalno zatvaranje, osim neophodnih esencijalnih aktivnosti za život, jer dosadašnje nisu dale bilo kakav efekat u smanjenju broja pozitivnih slučajeva. Ali, toliko je različitih stavova o pooštravanju mera, da se stiglo do istinske "pandemije mišljenja".

ШТА ЋЕ БИТИ СА ИТАЛИЈОМ? Све више заражених, а нема договора о пооштравању мера

Foto: AP

Korona virus galopira, očekuje se da danas broj novozaraženih pređe 20.000, ponajviše uvećanja u regionima Lombardija, Kampanija, Pijemonte i Lacio, a iz vladinih izvora se saznaje da ne bi trebalo da usledi odluka o potpunom zatvaranju Italije, već ona o parcijalnim zatvaranjima. Pominju se restorani, frizerski saloni, teretane, komercijalni centri kao i sportski za amaterski sport.

Premijer Đuzepe Konte želeo bi da sačeka iduću sedmicu, ali su pritisci na njega toliki da je mogućna nova odluka već sutra, iako je evidentan protest građana zbog takve najave, posebno privatnika. Najdrastičniji je onaj iz prošle noći u Napulju i nekim mestima u Kampaniji, gde su gradska gerilja zajedno sa trgovcima, vlasnicima restorana i raznih aktivnosti napravili haos nakon najave guvernera Vinćenca De Luke o potpunom zatvaranju regiona na 30 do 40 dana.

Za sada u izbegavanju potpunog zatvaranja Italije ostaju zaštićene produktivne aktivnosti, škole u izvesnim procentima. Iako, Visoki institut za Zdravstvo i Ministarstvo za Zdravlje alarmiraju da je situacija u širenju virusa "veoma teška", a naučnici insistiraju na policijskom času od 21 sat na čitavoj nacionalnoj teritoriji, čak i od 20 sati.

S druge strane, neki ministri insistiraju da se zaštite u izvesnoj meri vlasnici restorana, ne zatvarajući Italijane uveče u kuću. Dok premijer apeluje porukom na televiziji: Izbegavajte kretanje koliko god je to moguće, osim odlazak na posao i u kupovinu neophodnih stvari.

Na snazi je i pretpostavka zabrane kretanja stanovništva iz jednog regiona u drugi. Alarm upućuju anesteziolozi koji smatraju da će za dve sedmice biti udvostručen broj smeštenih na intenzivnoj terapiji jer se stanovništvo kreće i virus širi.

Jednom rečju, rascep u mišljenju među ministrima u Vladi, rascep u mišljenju guvernera u pojedinimi regionima, različiti stavovi sanitarnih vlasti i onih u delu politike. Nema "kolektivne odgovornosti", kako se naglašava, za sada svako predlaže ili donosi odluke u različitosti stepena pooštravanja mera.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

BRISEL SE IGRA VATROM: Orban - Zapad na korak od slanja vojnika u Ukrajinu