ČIŠĆENJE DRUŠTVENIH MREŽA: Francuske vlasti zavode red na internetu posle brutalnog ubistva profesora

G. ČVOROVIĆ-Od stalnog dopisnika Pariz

24. 10. 2020. u 08:55

FRANCUSKE vlasti ističu odgovornost društvenih mreža za širenje mržnje i propagiranje radikalnog islama i terorizma posle stravičnog ubistva profesora Samijela Patija.

ЧИШЋЕЊЕ ДРУШТВЕНИХ МРЕЖА: Француске власти заводе ред на интернету после бруталног убиства професора

Foto AP

Otac učenice je preko "Fejsbuka" videom pozivao na mobilizaciju protiv profesora i javno izneo ime škole. Ubica je preko "Tvitera" priznao zločin i poslao šokantne snimke. Saznalo se i da su pre ubistva otac učenice i ubica razmenili nekoliko poruka preko "Votsapa".

Francuska vlada smatra da "Fejsbuk", "Gugl", "Jutjub", "Tviter", "Tiktok" i "Snepčet" moraju da igraju aktivne uloge u sprečavanju širenja radikalnog islamizma. Premijer Kasteks je najavio ojačavanje člana zakona kojim se dovođenje u opasnost tuđeg života na ovaj način kažnjava sa pet godina zatvora i 300.000 evra.

Resorna ministarka Marlen Skjapa pozvala je na hitan sastanak predstavnike društvenih mreža i zatražila brz, sistemski odgovor. Trenutno im je potrebno mnogo vremena da zatvore neki nalog, a nekada i ne odgovaraju na zahteve policije. Postoje ideje i da se na mrežama ukine anonimnost.

Poslednjih nekoliko meseci više puta su signalizirane poruke mržnje ubice Abdulaha Anzarova preko "Tvitera", ali niko nije reagovao. Tako da Anzarov niti je uhapšen, niti je njegov nalog zatvoren.

U junu je bio predložen zakon koji je sadržao rok od 24 sata da se uklone poruke mržnje s interneta, a samo sat za uklanjanje pornografskih i terorističkih sadržaja, ali ga je Ustavni savet u ime zaštite slobode izražavanja proglasio neustavnim. Predlog zakona kritikovala je i Evropska komisija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!